Ingezonden persbericht


Vijfde plaats voor Chris van der Drift in A1GP Taupo

TAUPO, 25 januari 2009 - Chris van der Drift heeft op het Taupo Motorsport Park in Nieuw-Zeeland niet de resultaten behaald waar hij op gehoopt had. De 22-jarige Rotterdammer kwam voor de tweede keer als racecoureur in actie voor A1 Team Nieuw-Zeeland. Hoewel hij nog een nette vijfde plaats scoorde in de sprintrace, werd de hoofdrace verpest nadat de coureur van Libanon bij de start de auto van Van der Drift beschadigde.

Van der Drift begon het weekend goed met de 'rookiesessies' op vrijdag waarin hij de tweede en vierde tijd liet noteren. Ook ging hij op zoek naar de limieten van zijn auto op het 3,5 kilometer lange circuit. De kwalificatie liep vervolgens niet helemaal naar wens. "In de eerste run zat ik vlak achter Zuid-Afrika die plots van de baan ging. Daardoor moest ik mijn tweede setje nieuwe banden gebruiken en dat leverde een zesde startplek op", vertelde Chris. "Ook de laatste vliegende ronde liep niet helemaal naar wens." De hoofdrace moest de Nieuw-Zeelander met Nederlandse nationaliteit vanaf plaats tien starten.

De sprintrace leek goed te beginnen, maar in de tweede bocht verloor Van der Drift terrein en zakte hij naar de negende positie. "Ik had een heel goede start en pakte meteen Frankrijk. Daarna zat ik naast Zwitserland, maar kwam ik op het vuile gedeelte terecht en verloor ik een paar plaatsen", lichtte Chris toe. Desondanks bleef hij aandringen en toen iedereen de pitstraat in dook voor de verplichte stop, reed de gemotiveerde rijder nog even een paar snelle rondetijden. Na een vlekkeloze pitstop kwam de International Formula Master-kampioen van 2008 zodoende als vijfde terug op de baan en had hij zijn concurrent in het vizier. Achter hem drongen Italië en later Portugal erg aan, maar die wist hij alsnog van zich af te schudden met een vijfde plaats tot gevolg.

De hoofdrace verliep dramatisch. Na grote problemen bij de start werd hij tot overmaat van ramp ook nog aangereden door de coureur van A1 Team Libanon die zijn voorvleugel op de achterkant van de 'Black Beauty' stuk reed. Een lekke band voor Van der Drift was het resultaat. "Bij de start hadden we een anti-stall probleem en dat was natuurlijk al heel jammer. Alleen daarna werd ik nog van achteren aangereden. Ik moest de pitstraat wel opzoeken om mijn band te laten vervangen, maar met een ronde achterstand was mijn race zo goed als over. Het is heel erg jammer dat we voor eigen publiek geen beter resultaat voor A1 Team Nieuw-Zeeland konden behalen", aldus een teleurgestelde Chris van der Drift.

Chris bedankt A1 Team Nieuw-Zeeland en zijn sponsors: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

--