Ingezonden persbericht


kunstenaar Michel Berkhemer geeft drie zondagen een rondleiding in het Mondriaanhuis

25 januari, 8 en 22 februari, aanvang 15.00 uur
toegang gratis

'een schitterende tentoonstelling van een gevoelig kunstenaar' A. van Vliet-Kuiper

Tot en met 1 maart is in het Mondriaanhuis een overzichtstentoonstelling te zien van het werk van kunstenaar Michael Berkhemer. Het Mondriaanhuis ontving vele positieve reacties over het werk van Berkhemer, onder meer van de burgemeester van Amersfoort. Het Mondriaanhuis is verheugd dat de kunstenaar heeft aangeboden om bezoekers door zijn tentoonstelling rond te leiden op zondagmiddag 25 januari, 8 en 22 februari. Bij de eerste rondleiding, op 25 januari, worden bezoekers verwelkomt door de burgemeester van Amersfoort, Albertine van Vliet-Kuiper. Alle rondleidingen beginnen om 15.00 uur en zijn met uw entreebewijs gratis bij te wonen. Reserveren is noodzakelijk!

De tentoonstelling kreeg vele positieve reacties, onder meer van de burgemeester van Amersfoort. Zij omschreef het als 'een schitterende tentoonstelling van een gevoelig kunstenaar'. Evert van Uitert, hoogleraar Kunstgeschiedenis Nieuwste Tijd aan de Universiteit van Amsterdam schrijft het volgende 'Het werk van Michael Berkhemer, het licht en de ruimtes van het Mondriaanhuis vormen een volmaakte eenheid: een waar Gesamtkunstwerk'.

Michael Berkhemer (1948) heeft een indrukwekkend, veelzijdig oeuvre opgebouwd. Zijn werk heeft raakvlakken met de Nederlandse abstracte kunst - vooral van Piet Mondriaan - en met het werk van internationale kunstenaars zoals Mark Rothko, Ellsworth Kelly en Brice Marden. Berkhemer gebruikt eigenzinnige en gevarieerde technieken om zijn werken te componeren. Hoewel hij een niet-figuratieve vormentaal gebruikt, ziet hij zichzelf niet als abstracte kunstenaar, omdat hij de inhoud van zijn werk uit de zichtbare werkelijkheid haalt. Zo kan het roze ochtendlicht in de Pyreneeën de oorsprong zijn voor een groot triptiek, of een Madonna in een Italiaanse kerk invloed hebben op de vorm van een schilderij. Berkhemer is ook een grote bewonderaar van schilders als Claude Monet en Pierre Bonnard. Zijn doelstelling is een perfecte balans te vinden tussen kleur en vorm, emotie en ratio. De natuur is een essentiële inspiratiebron. Berkhemer zegt hier zelf over: "Abstraherend en niet imiterend geef ik de emotionele impact van de natuur in al haar verschijningsvormen weer."

Reserveren: info@mondriaanhuis.nl of T 033 - 46 20 180

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur
zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur

Entree:
volwassenen ¤ 4,50, museumkaart gratis

Adres:
Mondriaanhuis, Kortegracht 11, Amersfoort

/////// einde bericht ///////

De tentoonstelling wordt ondersteund door: ING, Calteneych Fundatie, Rotterdam, De Hoge Dennen Capital BV, Laren, Maria Chailloux, Hans en Annelies Heyman-Berkhemer, Joost en Marcelle Kuiper-Gerlach, Martha Scheeren en Alfons Crijnen, Wildwood Press, St. Louis MO, USA