Politie Haaglanden

Persberichten 25 januari

Haaglanden, 25-01-2009

Man met vuurwapen bedreigt taxichauffeur
Den Haag Door met zijn lichten te seinen kon een taxichauffeur zondagochtend 25 januari op de Laan de aandacht van een biker trekken. De taxichauffeur, een 39-jarige Hagenaar, voelde zich ernstig bedreigd door een klant die bij hem in zijn taxi zat en hem een vuurwapen had getoond. De taxichauffeur had de klant, een 54-jarige Hagenaar, eerder die nacht in Scheveningen opgepikt en vervoerd naar zijn woning aan de Laurens Reaalstraat. Hier bleek dat de Hagenaar onvoldoende geld bij zich had om de rit te betalen. De klant ging geld halen in zijn woning en verzocht de taxichauffeur te wachten. Even later kwam de klant met voldoende geld terug en verzocht de chauffeur om hem opnieuw ergens naar toe te brengen. Terwijl de chauffeur reed, bedreigde de klant hem met een vuurwapen. Op de Laan kon de chauffeur de aandacht van een politiebiker trekken. Nadat hij de agent had duidelijk gemaakt dat zijn klant een vuurwapen had, waarschuwde de agent zijn collegas waarna de klant met een autoprocedure werd aangehouden. In zijn broeksband troffen de agenten een vuurwapen aan. In het politiebureau aangekomen, bekende de 54-jarige spontaan dat hij zijn woning aan de Laurens Reaalstaart in brand had gestoken. Over het vuurwapen verklaarde hij dat hij nog een rekening met iemand wilde vereffenen en dat hij op weg was om dat te doen.

Jongens aangehouden na mishandeling
Den Haag Vier jonge Hagenaars, in de leeftijd van 14 en 15 jaar, zijn zaterdagavond 24 januari aangehouden als verdachten van een mishandeling. Een 15-jarige Hagenaar liep omstreeks 22.10 uur met een aantal vrienden op de Aaltje Noorderwierstraat. Zijn vrienden liepen een eindje voor hem uit toen ze een groep jongens tegenkwamen. De Hagenaar groette de jongens waar zij blijkbaar niet van gediend waren. De groep liep op de Hagenaar af en sloeg hem in elkaar. Het slachtoffer kreeg een aantal vuistslagen in zijn gezicht en toen hij op de grond viel bleven ze hem slaan. Na de mishandeling rende de groep weg richting Laan van Meerdervoort. Politieagenten die reageerden op deze melding zagen op de Loosduinse Hoofdstraat een groepje jongens lopen die voldeden aan het opgegeven signalement. De jongens werden aangehouden.

Diensthond Roy vindt inbreker
Den Haag Een 62-jarige Hagenaar zag zaterdagavond 24 januari om 23.30 uur drie jongens meerdere keren langs de woning van zijn dochter aan de Zuiderparklaan lopen. Omdat zijn dochter niet thuis was, vertrouwde hij het niet. De vader had vanuit zijn eigen woning goed zicht op het huis van zijn dochter. Hij zag de jongens korte tijd later een tas bij een school zetten en waarschuwde de politie. Politieagenten die op de melding reageerden, constateerden dat in de woning was ingebroken. Toen zij aan de zijkant van de woning stonden, hoorden ze opnieuw breekgeluiden en omdat het vermoeden bestond dat er in de achtergelegen school werd ingebroken, zetten de agenten alle mogelijke uitgangen af. Met hulp van diensthond Roy werd het afgezette gebied onderzocht. Onder een bramenstruik trof Roy een 19-jarige Hagenaar aan die zich voor de politie verstopte. De verdachte, die tijdens zijn vlucht zijn handen had opengehaald, werd aangehouden. Hij werd voor zijn verwondingen in het ziekenhuis behandeld. Op de Nijkerklaan werd een tas met goederen aangetroffen die uit de woning van de dochter waren weggenomen.

Inbrekers aangehouden
Den Haag Een oplettende getuige zag zondagochtend 25 januari om 03.54 uur hoe twee mannen een toegangsdeur aan de Oude Molstraat verbraken en het pand binnengingen. Agenten die snel aanwezig waren, konden door het sleutelgat een man zien staan. Zij hielden deze man, een 22-jarige Hagenaar, aan en gingen op zoek naar de tweede verdachte. Elders in het pand werd de tweede verdachte, eveneens een 22-jarige Hagenaar, aangehouden.

Cameras zien fietsendiefstal
Den Haag Politieagenten zagen zaterdagochtend 24 januari op camerabeelden een man onder de overkapping van het Hollands Spoor lopen die wel erg veel belangstelling had voor de gestalde fietsen. De agenten waarschuwden hun collegas die de man op het Stationsplein op een fiets zonder slot zagen fietsen. Toen de man de agenten in de gaten kreeg, probeerde hij via het fietserstunneltje te ontkomen. Een van de agenten pakte de man beet en voorkwam dat hij wegfietste. De verdachte, een 32-jarige Hagenaar, werd aangehouden. Tijdens zijn verhoor bekende hij de fietsendiefstal.

Autokraker aangehouden
Den Haag Een 40-jarige man uit Honselersdijk zag vrijdagavond 23 januari omstreeks 23.50 uur op de Thorbeckelaan dat iemand in zijn auto inbrak. De man waarschuwde de politie en ging achter de verdachte aan. In de omgeving van de Loosduinsekade raakte hij de verdachte kwijt omdat die in tram 2 stapte. Nadat de politie de tram had laten stoppen, bleek dat de verdachte ter hoogte van de Walnootstraat was uitgestapt. Op het Dadelplein zagen politieagenten een man lopen die aan het opgegeven signalement voldeed. Ze spraken de man aan en zagen dat uit zijn jaszak een stekker hing. Hierop hielden ze hem aan. De verdachte, een 37-jarige Hagenaar, had verschillende goederen bij zich die van diefstal afkomstig waren. Hij bekende in een tweetal autos te hebben ingebroken. Hij werd ingesloten.

Ramkraak
Den Haag Onbekenden hebben zaterdagochtend 24 januari geprobeerd om met een gestolen auto de pui van een supermarkt aan de Maurice Ravelweg binnen te rijden. Om 00.30 uur kreeg de politie een melding van een mogelijke ramkraak. Toen de agenten bij de winkel kwamen, troffen ze een onbeheerde auto aan die tegen de rolluiken van de winkel was gereden. Uit onderzoek bleek dat de auto eerder op de avond bij een inbraak was gestolen. Een getuige vertelde dat hij een man uit de auto had zien komen die vermoedelijk de winkel in was gegaan. In de winkel werd niemand aangetroffen.

Lantarenpaal stopt automobilist
Den Haag Surveillerende politieagenten hoorden zondagochtend 25 januari hoe een automobilist zijn gas opentrok in de tunnelbak van de Utrechtsebaan. Vlak daarna zagen zij een auto uit de tunnelbak spuiten en richting Prins Clauslaan rijden. Op de Bezuidenhoutseweg nabij de Laan van Nieuw Oostindië wisten ze de aandacht van de auomobilist te trekken en verzochten ze hem achter hen aan te rijden. Op de Bezuidenhoutseweg wilden ze de automobilist controleren. Hij was dit niet van plan, gaf gas en reed met hoge snelheid weg. Na een korte achtervolging zagen de agenten dat de automobilist rechtsaf de Reigersbergerweg op wilde rijden. Dit lukte niet omdat hij tegen een lantarenpaal botste. Hij probeerde nog door te rijden, maar zijn auto was dermate beschadigd dat dit niet lukte. De automobilist, een 22-jarige Hagenaar, werd aangehouden. Hij was onder invloed van alcohol (650 ugl) en de man verklaarde dat zijn rijbewijs al ingevorderd was. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Hardleers
Den Haag Een 57-jarige Haagse automobilist werd zondagaochtend 25 januari voor de vierde keer in vijf jaar tijd aangehouden voor het rijden onder invloed. Agenten zagen de automobilist om 03.38 uur slingerend op de Calandstraat rijden. Toen ze hem lieten stoppen, bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 305 ugl. Omdat het de vierde keer was dat hij werd betrapt, werd zijn rijbewijs ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Rijden onder invloed
Den Haag Doordat hij het rode verkeerslicht negeerde op het Hobbemaplein trok een 24-jarige automobilist uit Tilburg, vrijdagmiddag 24 januari de aandacht van surveillerende agenten. De agenten lieten de automobilist op de Ruijsdaelstraat stoppen. Bij de controle bleek dat hij onder invloed van drank was en hij werd aangehouden. Aan het bureau bleek dat hij beginnend bestuurder was en meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan 420 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Openlijk geweld
Leidschendam Een 20-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige Voorburgse die op samen op een fiets op de Damlaan fietsten, werden zondagochtend 25 januari om 04.15 uur van hun fiets geduwd door een groep mannen. Ook zou een van de mannen de ruit van een geparkeerde auto hebben vernield. Daarna liepen de mannen door. De Zoetermeerder en zijn vriendin spraken surveillerende politieagenten aan en vertelden hun verhaal. Op de Laan van Dobbe tot Zegge zagen politieagenten drie mannen lopen die voldeden aan het opgegeven signalement. De drie, een 19-jarige Hagenaar en twee Voorburgers (20 en 25 jaar), werden aangehouden.

Franse snelheidsduivel
Leidschendam Politieagenten die op de A13 in een burgerauto reden, werden zondagochtend 25 januari met zeer hoge snelheid ingehaald door een Franse auto. De agenten zetten de achtervolging in en konden met moeite bijblijven. Tijdens de achtervolging werd een snelheid van 160 km per uur gemeten. Verder zagen de agenten dat de automobilist van links naar rechts slingerde en veel rechts inhaalde. Bij de carpoolplaats Zoeterwoude werd de automobilist aan de kant gezet. Het bleek te gaan om een 33-jarige Fransman die onder invloed was. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 115 ugl. De Fransman moest 650 euro betalen, maar had slecht 556 euro bij zich. Na overleg met de officier van justitie werd besloten dat hij dit bedrag moest betalen. De verdachte werd overgedragen aan de vreemdelingenpolitie omdat hij geen identiteitsbewijs of rijbewijs bij zich had.

Mobiel bellen en onder invloed
Voorburg Al mobiel bellend reed een 47-jarige automobilist uit Sint Willebrord zaterdagochtend 24 januari op de Frans Cobellaan. Politieagenten zagen de bestuurder om 01.25 uur rijden en telefoneren tegelijk en lieten hem stoppen. Nadat ze de bestuurder hadden aangesproken, constateerden zij dat de man onder invloed van alcohol was. Hij werd aan gehouden en aan het bureau blies hij 600 ugl. Dit is meer dan wettelijk is toegestaan en hij kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Vechtpartij
Wassenaar Een 28-jarige man uit Voorschoten is zondagochtend 25 januari aangehouden als verdachte van een mishandeling. De man kreeg in een cafe aan de Rijksstraatweg ruzie met een 23-jarige Wassenaarder die een 17-jarig meisje uit Voorschoten lastigviel. Tijdens de ruzie kreeg het slachtoffer een klap op zijn hoofd waardoor hij een hoofdwond opliep. Het slachtoffer werd verwezen naar het ziekenhuis om zijn wond te laten hechten.

Bromfietsers onder invloed
Wassenaar Bij verschillende controles op de Lange Kerkdam en de Berkheistraat zijn zaterdagochtend 24 januari drie bromfietsers aangehouden omdat zij onder invloed van drank waren. Agenten zagen om 02.45 uur een 19-jarige jongen uit Leiden op zijn bromfiets rijden. Nadat ze hem hadden gecontroleerd, bleek dat hij meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan (215 ugl). Tegen deze beginnend bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt. Ongeveer op hetzelde tijdstip reed een 18-jarige vrouw uit Wassenaar op haar bromfiets op de Lange Kerkdam. Ook zij bleek onder invloed van alcohol en blies 160 ugl. Zij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. Een 31-jarige bromfietser uit Wassenaar werd om 03.30 uur gecontroleerd. Hij blies aan het bureau 510 ugl. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Openlijk geweld
Rijswijk De politie werd zaterdagochtend 24 januari om 00.40 uur naar een cafe aan het Generaal Eisenhowerplein gestuurd voor een meisje dat onwel was geworden. Op het moment dat de agenten zich over het meisje ontfermden, bleek dat het feest was afgelopen. Hierop liep het cafe leeg en verzamelde de jeugd zich voor het cafe. Onder de feestgangers heerste een opgefokte sfeer en er ontstonden kleine vechtpatijtjes. De politieagenten besloten toen om het plein leeg te maken en vorderden de aanwezigen om weg te gaan. Een 17-jarige Hagenaar bleef staan en beledigde de agenten waarop hij werd aangehouden. Hierna veranderde de sfeer op het plein en werden de agenten met stenen bekogeld. Met hulp van hondenbegeleiders en hun honden werd het plein leeggemaakt. In totaal werden vier personen aangehouden voor onder andere openlijk geweld, mishandeling en belediging.

Jongen wordt mishandeld en beroofd
Wateringen Een 15-jarige jongen uit Wateringen is zondagochtend 25 januari op de Bovendijk het slachtoffer geworden van een mishandeling en beroving. Het slachtoffer fietste om 02.45 uur amen met een vriend vanuit het Westland door de fietstunnel. In de fietstunnel stond een groep jongens die het tweetal met bierflessen bekogelde. Het slachtoffer werd geraakt, verloor zijn evenwicht en viel op de grond. Zijn vriend zag dat het slachtoffer werd mishandeld en belde 112, maar durfde niet te hulp te komen. Het slachtoffer werd beroofd van zijn mobiele telefoon en bankpas. Hij wist op eigen kracht thuis te komen. Hij had een hoofdwond opgelopen en kon zich weinig herinneren van wat er was gebeurd. Hij werd met een hoofwond vervoerd naar het ziekenhuis.

Jongen mishandelt portier
Naaldwijk Een 41-jarige portier uit Naaldwijk raakte zondagochtend 25 januari lichtgewond toen hij tijdens zijn werk in een discotheek aan de Dijkweg een glas in zijn gezicht kreeg. De portier was om 01.25 uur aan het werk in de discotheek toen hij door een 17-jarige jongen uit Ter Heijde met een bierglas op zijn hoofd werd geslagen. Door de klap met het glas kreeg de portier een snee in zijn hoofd. Hij heeft zich hiervoor laten behandelen bij de huisartenpost. De 17-jarige jongen werd aangehouden.

Onenigheid
Naaldwijk Agenten die bij het uitgaanspubliek op de Havenstraat aanwezig waren, zagen zondagochtend 25 januari om 02.45 uur een 21-jarige Naaldwijkerop de grond liggen nabij de discotheek, terwijl een 17-jarige Naaldwijker over hem heen stond. Getuigen vertelden de agenten dat de jongeman op de grond door de andere persoon in zijn lichaam was getrapt. Hierop werd de 17-jarige jongen aangehouden.

Vermiste Rekan Mohammad terecht
Delft De sinds dinsdag 20 januari vermiste Rekan Mohammad uit Delft is weer terecht. De 16-jarige Rekan verliet die dag zijn ouderlijke woning aan de Papsouwselaan om op weg te gaan naar zijn stageadres in Rotterdam. Sinds dat moment ontbrak ieder spoor tot zondagochtend 25 januari toen Rekan zich weer thuis meldde. Hij was enkele dagen op reis geweest door Europa, eerst per trein om vervolgens met het vliegtuig weer terug te komen. Zijn familie is dolbij dat hij weer thuis is.

Geslagen door collega
Delft Dat een 15-jarige Delftse aan haar bedrijfsleidster opbiechtte dat haar collega geld uit de kassa nam en kleding verduisterde, werd haar door die collega, een 18-jarige Delftse niet in dank afgenomen. De twee meisje werkten in een winkel aan de Bastiaanpoort en het oudste meisje had haar collega in vertrouwen genomen over de diefstallen. Het jongste meisje kreeg gewetensnood en biechtte alles op aan hun manager. Toen de 18-jarige zaterdagochtend 24 januari aan werk ging, werd zij bij de bedrijfsleidster geroepen voor een gesprek. Ook het 15-jarige meisje werd erbij geroepen. Tijdens het gesprek werd de 18-jarige ontslagen. Zij was het hier niet mee eens en sloeg haar collega in haar gezicht. Door de klap viel het meisje met stoel en al achterover. Zij deed aangifte en haar collega werd aangehouden.

Man in been gestoken
Delft Een ruzie tussen twee ex-vrienden ontaardde zaterdagavond 24 januari in een woning aan de Papenstraat in een steekpartij. Een 43-jarige Delftenaar was bij zijn ex-vriend, een 33-jarige Delftenaar, op bezoek toen de twee ruzie kregen. Tijdens de ruzie werd de 43-jarige in zijn bovenbeen gestoken. Hij raakte lichtgewond en zijn 33-jarige ex-vriend werd aangehouden.

Alcohol in het verkeer
Delft Een 42-jarige automobilist uit Delft werd zaterdagochtend 24 januari bij een verkeerscontrole op de Sint Jorisweg aangehouden omdat hij onder invloed van alcohol was. Aan het bureau bleek dat hij meer had gedronken dan wettelijk is toegestaan. Hij blies 740 ugl en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Fietsendief
Zoetermeer Politieagenten zagen zaterdagochtend 24 januari een 40-jarige Zoetermeerder op het Promenadeplein lopen met een fiets aan zijn hand. Omdat de fiets geen slot had, besloten ze de verdachte aan te spreken. De man verklaarde dat de fiets verderop had gestaan en dat hij niet op slot stond. De verdachte had de fiets vervolgens meegenomen omdat hij een band nodig had. De verdachte kreeg een proces-verbaal.

Stuntmannen
Zoetermeer Surveillerende agenten keken vrijdagavond 23 januari vreemd op toen ze een jongeman bovenop het dak van een voorbijrijdende auto zagen liggen. De agenten zagen de auto om 22.00 uur op de Hardelrode rijden terwijl de jongen zich bovenop het dak aan de dakspoilers beethield. Toen de jongen de politie in de gaten kreeg, kroop hij via het passagiersraam de auto in. De automobilist probeerde vervolgens te ontkomen, maar werd op de Hannie Schaftrode staande gehouden. De twee inzittenden, 20-jarige Zoetermeerders, verklaarden dat ze zo geschrokken waren van hun actie dat ze probeerden te ontkomen.

Stoer doen
Zoetermeer Politieagenten zagen zondagochtend 25 januari om 01.55 uur op de Akkerdreef een auto rijden terwijl op de motorkap een jongen lag. De agenten reden het voertuig op de Gaardedreef klem en hielden de jongen op de motorkap, een 19-jarige Zoetermeerder, aan. Tijdens de aanhouding zette de bestuurder de auto in zijn achteruit en wilde wegrijden. Verschillende politieagenten renden achter de auto aan en konden de bestuurder en de inzittenden aanhouden. De bestuurder, een 17-jarige Hagenaar, was niet in het bezit van een rijbewijs en had de auto zonder toestemming van een familielid meegenomen. De jeugdige verdachten kregen een proces-verbaal.

Brandstof stelen
Zoetermeer Een oplettende getuige belde zondagochtend 25 januari om
01.10 uur de politie nadat hij twee personen met een zaklamp op de Wattstraat zag lopen die zich verdacht gedroegen. Agenten die op de melding reageerden, zagen op het terrein van de Pelgrimshoeve een man met een jerrycan lopen en een tweede persoon hard wegrennen. Nadat ze de jongens waren kwijtgeraakt, namen ze een kijkje in de omgeving. Naast het hek troffen ze een jerrycan gevuld met diesel aan. Onder de bosjes troffen ze een 20-jarige man uit Den Haag aan die ze vlak daarvoor met de jerrycan hadden zien lopen. Hij werd aangehouden.