Socialistische Partij Rotterdam

Bijeenkomst vol protest en hoop voor Gaza in Citykerk Rotterdam

25-01-2009 * 'Heb hoop en liefde,' dat zei de Palestijnse Alia Azzouzi als een van de sprekers op de solidariteitsbijeenkomst voor de slachtoffers van het conflict in Gaza. De bijeenkomst die op 24 januari in de Citykerk werd gehouden, werd door een paar honderd mensen bijgewoond. Zij was georganiseerd door de SP-Rotterdam, samen met Groen Links, de PvdA, D66 en een groot aantal maatschappelijke organisaties.

Het was een waardige bijeenkomst met doorsnee Rotterdammers. Dat liet een sterke betrokkenheid zien en ook het interculturele van de stad en hoe wij allen met oorlog te maken hebben gehad nu en in het verleden, hier en elders, en daarom ons zo solidair voelen met de mensen in Gaza en onze stadgenoten die hier hun vrienden en familie hebben. Naast de politiek liet ook een aantal predikanten hun solidariteit met het Palestijnse volk duidelijk blijken. Uit de bijeenkomst straalde een sterke verbondenheid en hoop op een wereld van vrede.

Imad El Kaka presenteerde het programma dat naast de persoonlijke verhalen en gedichten ook muzikale momenten kende. Tijdens de muzikale schreeuw om vrede van kinderkoor Alvahda werden talloze lichtjes ontstoken om de slachtoffers te herdenken. Ook werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers. Onderwijzeres Semra Sevin zei hoe moeilijk het was om in een klas van Turkse en Marokkaanse kinderen onpartijdig te blijven: nu kon ze eindelijk zeggen dat de aanval van Israël op Gaza nog eens duidelijk maakte dat het einddoel van Israël is de Palestijnen te isoleren en te verdrijven.

Ibrahim Spalburg van SPIOR maakte duidelijk dat het Palestijnse verzet nooit beschouwd mag worden als terrorisme en putte hoop uit de gedachte dat diegenen die zich verzetten tegen onderdrukking ook na hun dood voortleven.

Bob ter Haar riep de Palestijnen in Rotterdam op ons allemaal bij de les te houden zodat we met elkaar doorgaan met de actie Rotterdam voor Gaza die nu harder dan ooit nodig is. En dominee Snoek trok de vergelijking tussen het kapotte hart van Rotterdam in 1940 met de situatie in Gaza nu: "Ook toen meende een buurman binnen te kunnen vallen en te zeggen: je mag leven maar onder míjn juk." Snoek herinnerde eraan dat ook tijdens de Tweede Wereldoorlog slechts een enkeling opstond en in verzet kwam, de meerderheid keek weg en liet de mensenrechtenschendigen gebeuren. Ook hij riep op tot actie, "in naam van de god van Abraham, de gemeenschappelijke aartsvader van joden, moslims en christenen".

Veel sprekers veroordeelden de passieve opstelling van de Nederlandse regering: zoals een van de sprekers zei, waarom kan onze minister-president nooit laten zien dat ook hij verdriet heeft over zoveel Palestijnse slachtoffers? En waarom legt de regering de schuld voor het conflict in Gaza eenzijdig bij Hamas? In de slotverklaring die met luid applaus werd aangenomen, stonden dan ook de volgende oproepen: - Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen om te voorkomen dat de oorlog wordt hervat; - Wij roepen de Nederlandse regering op om er voor te zorgen dat de regels van het internationale recht ook door Israel worden nageleefd; - Wij roepen de Nederlandse regering op om alles in het werk te stellen dat de grenzen van Gaza opengaan zodat wij onze woorden van solidariteit kunnen omzetten in daden van wederopbouw.

De bijeenkomst werd afgesloten met aandacht voor enkele concrete hulpprojecten. De Stichting Kifaia zet zich samen met de Israëlische "Dokters voor de Mensenrechten" in om zo snel mogelijk medische hulp bij de mensen in Gaza te krijgen: giro 8207589. Op 1 februari aanstaande wordt onder andere door het Palestina Komitee Rotterdam een benefiet voor Gaza gehouden in De Heuvel, Grotekerkplein 5. Ook gaat de actie Rotterdam voor Gaza gewoon door met als doel dat de gemeente Rotterdam zich alsnog gaat inzetten voor hulp aan de mensen in Gaza. Gerard van der Voort haalde al 1800 nieuwe handtekeningen op en zet in op 5000!