Ingezonden persbericht- Persbericht -

Anne Guus Teerhuis winnaar van YPF Jazz Pianoconcours 2009

Toptalenten zorgen voor fenomenale finale van

YPF Jazz Pianoconcours 2009

Amsterdam, 25 januari 2009 - Vanmiddag streden drie pianisten in de finale van het YPF Jazz Pianoconcours 2009 in het Bimhuis te Amsterdam. Voor een volle zaal met jazzliefhebbers mocht uiteindelijk Anne Guus Teerhuis de hoofdprijs in ontvangst nemen. Anne Guus Teerhuis, de enige uit Nederland (Assen) afkomstige deelnemer, wist de internationale jury te imponeren door zijn originaliteit."Anne Guus is erg artistiek en weet met zijn muziek een creatief verhaal te vertellen" aldus Michiel Borstlap, die namens de internationale jury de prijs uitreikte.

Het was de tweede keer dat dit succesvolle jazzconcours door de YPF werd georganiseerd.

Anne Guus Teerhuis (27) begon zijn pianocarrière op vijfjarige leeftijd en studeerde jazzpiano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen die hij summa cum laude afrondde in 2007. Het winnen van het YPF Jazz Pianoconcours levert Anne Guus Teerhuis naast een geldbedrag van ¤3.500,- ook een reeks concerten op, waaronder in het Bimhuis, op het North Sea Jazz Festival en op verschillende podia in Barcelona. Sri Hanuraga en Evgeny Sivtsov eindigden op resp. de tweede en derde plaats. Zij wonnen hiermee een geldbedrag van ¤1.750,- en ¤1.000,-.

Jury

De internationale jury waarin de gerenommeerde jazzpianisten Antonio Faraò, Enrico Pieranunzi, John Taylor, Jacky Terrasson en Bobo Stenson zaten, had een dag eerder de drie finalisten gekozen uit de zes toptalenten die aan de halve finale deelnamen.

In de finale moest elke finalist vijf stukken spelen, waaronder een eigen werk.

De jury had veel waardering voor het talent van de drie finalisten. "Er is vandaag geweldige muziek gespeeld door veelbelovende jonge pianisten", aldus de jury.


- einde -