KNHS


Vrieling smaakmaker op Jumping Amsterdam

25 januari 2009
Jur Vrieling - VDL Orame

AMSTERDAM (KNHS) - Regerend Nederlands kampioen Jur Vrieling (Holwierde) groeide in de zinderende barrage van de BMC Grote Prijs van Juming Amsterdam uit tot de absolute smaakmaker. De Groninger vroeg van de KWPN goedgekeurde dekhengst VDL Oramé de uiterste snelheid en leek de gelijk aan Valentino Rossi racende Italiaan Gianni Govoni te verslaan. Eén honderdste van een seconde was Vrieling uiteindelijk langzamer dan Govoni, en die werd nog weer voorbijgestreefd door de Ier Billy Twomey. Vrieling werd derde. "Ik heb best een grote neus, maar die had nog een halve centimeter langer mogen zijn", verzuchte Vrieling, die ook eerlijk genoeg was om te erkennen dat hij op voorhand graag had getekend voor die derde plek.

Hal elf van de RAI was tot de laatste plaats bezet en ook Koningin Beatrix luisterde voor de tweede maal met haar aanwezigheid de vijftigste verjaardag van Jumping Amsterdam op. De ruim 5500 aanwezigen zagen topsport van de bovenste plank en het gezegde dat er ook topsport mogelijk is wanneer een aantal topruiters ontbreken werd weer eens volledig bewaarheid. Tien combinaties plaatsten zich voor de barrage na foutloos het basisparcours te hebben gereden. Drie combinaties waren weliswaar ook foutloos, maar kregen een strafpunt aan hun rijbroek voor het overschrijden van de toegestane tijd. Na drie combinaties heeft de jury de mogelijkheid om die toegestane tijd te veranderen en van die mogelijkheid maakte ze gebruik om de tijd vier seconden krapper te zetten.
In het basisparcours stond het hoog en breed en moest er echt vaak voorwaarts worden gereden om de afstanden tussen de hindernissen goed te overbruggen. Van de Nederlandse ruiters plaatsten zich naast Vrieling ook Leopold van Asten (Duizel) met VDL Groep Santana B (10de), Angelique Hoorn (Wanneperveen) met Blauwendraads O'Brien (9de), Ben Schröder (Weerselo) met BMC Eurocommerce Miami (8e), Gert-Jan Bruggink (Weerselo) met Primeval Wings (5de) en Uriel Taken (Gorssel) met Rendez-Vous (4de).
De Ier Billy Twomey was zeer ingenomen met zijn zege met Je t'Aime Flamenco. "Als je kijkt wie allemaal in het verleden deze Grote Prijs hebben gewonnen, dan kom je alle grote namen uit de geschiedenis van de springsport tegen. Daar staat nu ook mijn naam bij en daar ben ik best gelukkig mee. Daarbij komt ook nog eens dat je een heel goed paard nodig hebt om in zo'n veld te kunnen winnen en Je t'Aime Flamenco is zo'n topper!", aldus Twomey. De Ier dacht de beslissende voorsprong te hebben opgebouwd in de wending van de eerste naar de tweede hindernis. "Daar kon ik voluit doorgalopperen en dat lukt ook weer in de wending naar de dubbelsprong. In de lijn naar de allerlaatste sprong kon ik mijn paard zelfs even iets terugnemen. In de wedstrijd op vrijdagavond gooiden we de laatste hindernis net af en dat wilde ik nu voorkomen", aldus Twomey.
De Italiaanse snelheidsduivel Gianni Govoni wsit het zeker dat hij de wedstrijd verloren had in de wending naar de dubbel, waar juist Twomey de winst had gepakt. "Mijn paard Zamar Love Affair heeft een stokmaat van 1.59 m. en dat is klein. Daardoor heeft hij ook een kleinere galopsprong dan grotere paarden en daarom moest ik wel buitenom rijden om passend bij de eerste van de dubbel te komen", aldus Govoni. Jur Vrieling was de koning te rijk met zijn derde plaats. "Ik heb VDL Oramé nu ruim een half jaar weer in mijn stal. Ik heb deze hengst altijd al gereden, maar op een bepaald moment werd hij verkocht naar Amerika. De mensen die hem daar reden konden niet goed met zijn persoonlijkheid overweg, vandaar dat hij naar Nederland terugkeerde. Daarop kwam hij weer bij mij op stal. VDL Oramé is een echte persoonlijkheid en ik heb altijd een speciale relatie met hem gehad. Bij mij op stal staan 27 paarden, maar hij is één van die dieren met een heel eigen karakter, waarvan je er niet veel hebt", aldus Vrieling. Vooral de wil van Oramé om te blijven werken wordt door Vrieling geloofd. Nu derde in de Grote Prijs en gisteravond sprong hij met de oortjes naar voren over een steilsprong met een hoogte van 2.05 m. in de Six Bar, die door Vrieling winnend werd afgesloten. Nadat Jur over de eindstreep was gegaan ging de cap juichend de lucht in. "Ik dacht echt dat ik gewonnen had, wat mede zijn oorzaak vond in het feit dat ik de speaker uit zijn dak hoorde gaan. Toen ik naar het scorebord keek dacht ik even iets lelijks. Maar eigenlijk heb ik niets om over te klagen. Vooral de wijze waarop Oramé over de laatste hindernis sprong was indrukwekkend. Hij ging zeker twee meter te vroeg af, maar raakte het hout niet aan", aldus Vrieling. Ondanks zijn derde plek op Jumping Amsterdam blijft de Groninger bescheiden. "Ik denk niet dat ik op Indoor Brabant mag starten. Er zijn te veel Nederlandse ruiters die daar nog punten kunnen verdienen in het wereldbeker circuit, zodat ik niet in aanmerking zal komen. Ik heb daar vrede mee en zal er niet moeilijk over doen", aldus Vreiling, die met zijn derde plaats 15.000,-- euro verdiende.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Meer info zie: www.jumpingamsterdam.nl
Uitslag Grote Prijs springen:

   1) Billy Twomey (Ier) - Je t'Aime Flamenco - 0 / 0 - 39.19
   2) Gianni Govoni (Ita) - Zamar Love Affair - 0 / 0 - 40.06
   3) Jur Vrieling (Holwierde) - VDL Oramé - 0 / 0 - 40.07
   4) Uriel Taken (Gorssel) - Rendez-Vous - 0 / 0 - 41.15
   5) Gert-Jan Bruggink (Weerselo) - Primeval Wings - 0 / 0 - 41.68
8) Ben Schröder (Tubbergen) - BMC Eurocommerce Miami - 0 / 4 - 44.10
9) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 0 / 8 - 40.04
10) Leopold van Asten (IJsselsteyn L.) - VDL Groep Santana B - 0 / 8 - 49.73
Foto Jur Vrieling door: www.melissen.net en www.jmint.eu