Gemeente Noordwijkerhout

27/1/2009 - Openbare bijeenkomst bestuurskrachtonderzoek

Ernst & Young voert in opdracht van de gemeente een onderzoek uit naar de bestuurskracht van de gemeente Noordwijkerhout. Bestuurskracht kan als volgt worden gedefinieerd: De bestuurskracht van een gemeente wordt bepaald door de mate waarin en de wijze waarop een gemeente zelfstandig haar taken realiseert met de beschikbare kwaliteiten en middelen.

Een bestuurskrachtmeting geeft de gemeente dus inzicht in haar eigen functioneren. Hoe staat de gemeente ervoor? Wat zijn de sterke en zwakke punten en hoe kunnen die worden verbeterd? Dat wordt bekeken aan de hand van de verschillende rollen van de gemeente, zoals de gemeente als dienstverlener, als bestuur en de gemeente in de regio.

Een dergelijke bestuurskrachtmeting levert onmisbare informatie op op grond waarvan een gemeentebestuur, indien nodig, een veranderings- en verbetertraject in kan zetten.

Het resultaat van het onderzoek is dus van groot belang voor de toekomst van onze gemeente. Aan de inbreng van onze inwoners en verenigingen en instellingen in het bestuurskrachtonderzoek hechten wij grote waarde. Het college van burgemeester en wethouders nodigt u hiermee uit voor een bijeenkomst die geheel gewijd is aan het bestuurskrachtonderzoek. Deze openbare bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 januari 2009 in de hal van het gemeentehuis en begint om 20.00 uur.

Tijdens de bijeenkomst verzorgen medewerkers van Ernst & Young een korte presentatie. Vervolgens leggen zij een aantal stellingen aan u voor, gebaseerd op de hierboven genoemde rollen. Voorbeelden hiervan zijn:

* De gemeente is eenduidig in haar optreden naar buiten ten aanzien van besluitvorming

* De gemeente is zichtbaar in de samenleving en stelt zich daarbij in dienst van de lokale samenleving

* De gemeente heeft een daadkrachtig bestuur
* De gemeente pakt haar taken tijdig op

* De gemeente is toegankelijk, flexibel en aanspreekbaar voor de burgers

* De gemeente heeft een langetermijnvisie

Op 16 december 2008 is er eveneens een dergelijke bijeenkomst gehouden, waarbij een beperkt aantal belanghebbenden werd uitgenodigd en aanwezig was. Wij hebben gemeend, gezien het belang van het onderzoek, een nieuwe bijeenkomst te moeten organiseren om zoveel mogelijk partijen de mogelijkheid te geven hun inbreng te geven. Mocht u al eerder deelgenomen hebben aan de discussie, dan bent u opnieuw van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op 27 januari 2009.