Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Reactie n.a.v. uitspraken van de minister LNV t.a.v. het AID-hoofdkantoor te Kerkrade

27 januari 2009 - kamerstuk

Programmabureau Fusie VWA-AID-PD

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum 29 oktober 2008 2008Z04868/ PBF. 2009/1888 27 januari 2009 onderwerp 2008D12687 bijlagen Reactie n.a.v. uitspraken van de minister 1 van LNV t.a.v. het AID-hoofdkantoor te Kerkrade
Geachte Voorzitter,

De vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft verzocht mijn reactie op de brief van de provincie Limburg te ontvangen. In deze brief verzoekt de provincie de regionale vestiging van de nieuwe VWA in Zuidoost-Nederland te huisvesten in Kerkrade c.q. Parkstad Zuid-Limburg. Bijgevoegd treft u mijn reactie aan.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg

Programmabureau Fusie VWA-AID-PD

Provinciale Staten van Limburg


Postbus 5700

6202 MA MAASTRICHT

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


13 oktober 2008 2008/40257 PBF. 2008/40269
16 december 2008 onderwerp bijlagen egionale servicekantoor van de nieuwe R
autoriteit in Zuidoost-Nederland Geachte fractievoorzitters,

Hierbij reageer ik op uw brief van 13 oktober 2008, waarin u verzoekt de regionale vestiging van de nieuw te vormen autoriteit in Zuidoost-Nederland te huisvesten in Kerkrade c.q. Parkstad Zuid-Limburg.

In mijn brief van 11 november jl. als reactie op de motie Waalkens c.s. (TK 2008-2009, 26 991, nr. 231) heb ik reeds aangegeven voor de keuze van het regionale servicekantoor van de nieuwe Autoriteit i.o. in Zuidoost-Nederland nog twee alternatieven te hebben. Naar aanleiding van het gesprek met de provincie Limburg d.d. 20 november jl. heeft mijn secretaris-generaal namens mij, op 2 december jl. het bidboek van de gemeente Weert in ontvangst genomen.

Op basis van dit bidboek heb ik een vergelijking gemaakt tussen de locaties Eindhoven en Weert aan de hand van een zestal criteria. Deze criteria zijn: de kosten van de huisvesting, de beschikbaarheid van huisvesting, de bereikbaarheid per auto en per openbaar vervoer, de ligging in de regio, de sociale consequenties voor de medewerkers en de mogelijk- heden tot het combineren van de rijkshuisvesting.

Deze criteria heb ik voor Eindhoven en Weert met elkaar vergeleken en op basis daarvan ben ik tot de keuze gekomen om het regiokantoor in Zuidoost-Nederland van de nieuwe autoriteit i.o. te vestigen op de huidige kantoorlocatie van de Voedsel en Waren Autoriteit in Eindhoven en niet te verplaatsen naar Weert. Deze keuze heb ik op 3 december jl. kenbaar gemaakt.

Op 4 december jl. is in het Algemeen Overleg over de Voedsel en Waren Autoriteit met de

Tweede Kamer uitvoerig gesproken over mijn keuze voor de regionale servicekantoren. Ik heb de Kamer toegezegd op korte termijn de feiten te sturen op basis waarvan ik mijn keuzes heb gemaakt.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
16 december 2008 PBF. 2008/40269 2

In het debat heb ik tevens aangegeven dat mijn collega van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op dit moment, mede op verzoek van de vakbonden, de regionale effecten van de Efficiëntie Operatie Rijksdienst inventariseert. Ik zal de Tweede Kamer nader informeren over de door mij voorgestane lokatiekeuzes in samenhang met het beeld dat uit het onderzoek van BZK naar voren komt.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --