Waterleidingmaatschappij Drenthe

Subsidie voor project WaterSense27 januari 2009 Â

Samenwerkingsverband Noord Nederland stelde afgelopen week een subsidie van 769.739 euro beschikbaar voor het project WaterSense. Met dit bedrag wordt de komende drie jaar een integraal beslissingsondersteunend systeem (BOS) ontwikkeld voor waterkwantiteit- en waterkwaliteitsbeheer.

Sensoren
WaterSense gebruikt sensoren voor bodemvochtmetingen. In het stroomgebied van de Hunze tussen Emmen en Zuidlaren worden circa honderd sensoren geplaatst. Hierdoor kan de hoeveelheid en kwaliteit van het water in de bodem op elk gewenst moment nauwkeurig in kaart worden gebracht. Het beschikbare water kan zo optimaal worden benut voor de landbouw, waterwinning of natuur en tegelijkertijd optimaal worden beschermd. Agrariërs kunnen met het systeem bijvoorbeeld beslissen wanneer en hoeveel zij moeten bemesten of beregenen. Zestig tot tachtig aardappeltelers doen mee aan het onderzoek, waarbij de gewasopbrengsten met en zonder beregening en met verschillende mestgiften en gewasbeschermingsmiddelen worden vergeleken.

Partners
Het project is een initiatief van Waterleidingmaatschappij Drenthe, Waterschap Hunze en Aaâs, Dacom uit Emmen, HydroLogic, een hydrologisch onderzoeksbureau uit Amersfoort, DySI, een bedrijf voor software engineering voor sensorsystemen uit Assen, PPO, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (WUR), TTI Wetsus, een kennisinstituut op het gebied van water en de provincie Drenthe. Deze partijen brengen gezamenlijk de resterende financiële middelen bijeen. De totale kosten voor het onderzoek bedragen circa 1,5 miljoen euro. Het waterschap, de waterleidingmaatschappij en de provincie gebruiken de in het project ontwikkelde kennis bij het waterkwantiteit- en waterkwaliteitsbeheer. Hierdoor kunnen maatregelen worden getroffen om de kwaliteit nu en in de toekomst verder te verbeteren.