ABVAKABO FNV

Verklaring dienstverlener moet zwaarder wegen

ABVAKABO FNV vindt dat bij agressie en geweld tegen dienstverleners de verklaring van de dienstverlener zwaarder moet wegen. Nadat ambulancepersoneel zaterdagnacht in Uden werd bedreigd, werd een verdachte - ondanks het geweldsprotocol hulpverleners - zondag al vrijgelaten. Het protocol dat geldt bij geweld tegen hulpverleners, geeft justitie de mogelijkheid verdachten vast te houden tot aan de voorgeleiding, snelrecht toe te passen of de maximale strafeis te verdubbelen.

Ruud Kuin, bestuurder Lagere Overheden: "Uit het incident in Uden blijkt maar weer dat er onduidelijkheid bestaat over de afspraken tussen justitie en politie, maar ook dat de bewijslast problematisch is. Onze leden die aangifte doen, krijgen vaak na lange tijd te horen dat de zaak wordt geseponeerd. Het duurt dus te lang, maar er is ook een probleem met de bewijsvoering. Het is vaak het woord van de dienstverlener tegen dat van de verdachte. Dat is ook bij dit incident een probleem. Daarom pleiten wij er voor dat in dit soort situaties de verklaring van de dienstverlener zwaarder weegt."

Niet alleen ambulancepersoneel, maar bijvoorbeeld ook loketmedewerkers van gemeenten, buschauffeurs, belastingdienstmedewerkers, brandweerlieden, EHBO-verpleegkundigen, milieu-inspecteurs en wegwerkers worden veelvuldig geconfronteerd met agressie en geweld. ABVAKABO FNV start daarom binnenkort de campagne `Ik meld agressie en geweld' om medewerkers in de publieke sector te stimuleren elk incident te melden. Alleen dan kan de vakbond werkgevers wijzen op hun verantwoordelijkheid voor een veilige werkplek. 27-01-2009 | Meer over: ambulance, bedreiging, arbeidsomstandigheden |