Gemeente Heemskerk


dinsdag, 27 januari 2009

Zuidbroek-Oosterwijk opnieuw proeftuin buurtgericht werken

Zuidbroek-Oosterwijk is opnieuw proeftuin voor het buurtgericht werken. De buurt is als eerste aan de beurt om een nieuwe vorm van het buurtcontract af te sluiten. Belangrijkste veranderingen: buurtbewoners krijgen meer mogelijkheden om mee te doen in de buurtgemeenschap. Zij ontwikkelen zelf hun plannen voor de buurt. En de contracten worden nu voor drie jaar (voorheen tweeënhalf jaar) afgesloten met het buurtteam en de partners.

Het nieuwe buurtcontract heeft twee hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk is het buurtactieprogramma, dat in grote mate door de buurtbewoners zelf wordt samengesteld. Ondersteund door het opbouwwerk wordt een huis-aan-huis enquête in de buurt gehouden. Buurtbewoners kunnen daarin aangeven wat ze zouden willen verbeteren in de buurt en zich opgeven om de ideeën in werkgroepverband verder uit te werken. Zij zijn hier enkele avonden mee bezig. De verbetervoorstellen van de bewoners worden vervolgens op haalbaarheid getoetst door de gemeente en de partners. Daarna wordt wat realiseerbaar is vastgelegd in een buurtactieprogramma. Buurtbewoners hebben bij de vormgeving en uitvoering van het buurtactieprogramma dus een hoge mate van eigen verantwoordelijkheid. Zij presenteren tijdens de buurtcontractbijeenkomst zelf het buurtactieplan aan de buurt en aan het college en partners.
Het tweede hoofdstuk bestaat uit een aanvullend programma van gemeente en partners om de leefbaarheid in de buurten te versterken en te vergroten. Hierin komen onderwerpen aan de orde die niet in de top vijf van het buurtactieprogramma staan, maar toch aandacht nodig hebben.

Alle buurten
Alle buurten, inclusief de Broekpolder, krijgen de komende tijd een nieuw buurtcontract met een looptijd van drie jaar. In Zuidbroek-Oosterwijk wordt op dit moment het buurtonderzoek gehouden. De eerste bijeenkomst met bewoners is gepland op 11 februari. Het nieuwe contract wordt op 2 juni afgesloten.

---