Gemeente Aalburg


Aanbieden van asbest op het milieustation

Asbest.jpg

De laatste tijd komt het regelmatig voor dat er op het milieustation asbest wordt aangeboden zonder dat de aanbieder een sloopvergunning of slooptoestemming heeft.

Het milieustation kan de aangeboden asbest dan niet in ontvangst nemen. Het verwijderen van asbest is namelijk nooit vergunningsvrij. Voor de verwijdering van asbest heeft u in principe een sloopvergunning nodig. In bepaalde gevallen kunt u volstaan met een melding afgifte asbesthoudende materialen. Op deze melding asbesthoudende materialen dient u wel toestemming te hebben gekregen van de gemeente.

De mogelijkheid van de melding afgifte asbesthoudende materialen geldt alleen voor particulieren die sloopwerkzaamheden verrichten in of aan de woning of bouwwerken bij het woonhuis zoals garages, schuurtjes of afdakjes. Ondernemers en bedrijven moeten altijd een sloopvergunning aanvragen.

Wel of niet een sloopbedrijf inschakelen?
Als een sloopvergunning verplicht is, dan dient er ook een sloopbedrijf aan te pas te komen dat is gecertificeerd voor het slopen van asbest. Als u kunt volstaan met een melding afgifte asbesthoudende materialen, dan mag u het asbest zelf verwijderen. U moet zich wel houden aan de regels die hiervoor gelden.

Wanneer kunt u volstaan met een melding afgifte asbesthoudende materialen?
U kunt volstaan met een melding afgifte asbesthoudende materialen als het gaat om de volgende asbesthoudende materialen:


· niet-gelijmde vloerbedekking/vloerzeil met asbest


· vloertegels met asbest


· geschroefde hechtgebonden asbesthoudende platen, niet zijnde dakleien, uit een woning of op het erf van die

woning staand bijgebouw, met een maximum hoeveelheid van 35 m2 per kadastraal perceel.

Hoe regelt u een melding afgifte asbesthoudende materialen? U dient voordat u het asbest gaat aanbieden aan de milieustraat eerst toestemming van de gemeente te hebben. U dient hiervoor een meldingsformulier in te vullen (tijdens openingstijden af te halen aan het Aalburgloket óf te downloaden via deze link. Bij goedkeuring ontvangt u dan binnen 8 werkdagen toestemming. Met deze toestemming in de hand, kunt u het asbest bij het milieustation aanbieden.

Wanneer heeft u een sloopvergunning nodig?
In onderstaande gevallen heeft u bij het slopen van asbest altijd een sloopvergunning - en dus een gecertificeerd sloopbedrijf - nodig:


1. Als u het asbest moet zagen of breken, of wanneer het vastgespijkerd zit.


2. Als het gaat om ernstig verweerde asbestmaterialen; er is dan sprake van niet hechtgebonden asbest.


3. Als de totale hoeveelheid sloopafval (inclusief het asbest) meer is dan 10 m3.


4. Als u een bedrijf vertegenwoordigt: bedrijven (ook zelfstandige ondernemers) hebben altijd een sloopvergunning

nodig.

Hoe krijgt u een sloopvergunning?
U kunt de benodigde aanvraagformulieren voor een sloopvergunning met toelichting tijdens openingstijden afhalen aan het Aalburgloket óf downloaden via deze link.

Wat te doen met asbesthoudend afval?
Het asbest kan alleen worden aangeboden als dit in doorzichtig folie van tenminste 0,2 mm dik is verpakt. De folie moet vervolgens worden afgeplakt met dikke tape. U kunt deze folie ophalen op het milieustation als u de toestemming in uw bezit heeft.

Kosten

· De leges voor een aanvraag van een sloopvergunning bedragen 216,00 (legesverordening 2009)


· Melding afgifte asbest houdende materialen is kosteloos