Koenders gaat samen met bedrijfsleven economische crisis in ontwikkelingslanden te lijf

'Juist in tijden van financiële en economische crisis is het cruciaal om ook in ontwikkelingslanden te investeren. Daar is ook een Nederlands werkgelegenheidsbelang mee gemoeid. Hier ligt immers de motor van duurzame ontwikkeling en kunnen we als ontwikkelingspartner een aanjagende rol spelen in het bereiken van de Millennium ontwikkelingsdoelen', aldus minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) in een speech voor circa 200 ondernemers en investeerders uit binnen- en buitenland in Rotterdam. Daar werden vanmiddag de BiD (Business in Development) Network prijzen bekend gemaakt, een initiatief waarbij ondernemers uit ontwikkelingslanden door hulp van Nederlandse ondernemers in de vorm van contacten, coaching en toegang tot kapitaal een bedrijf kunnen starten. Koenders: 'Dit is een prachtig voorbeeld hoe Nederlandse bedrijven op een slimme manier kunnen bijdragen aan de economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden, waar de gevolgen van de huidige financiële en economische crisis hard aankomen. De EU verwacht dat de output in Afrika met 50 miljard afneemt en 100 miljoen mensen zijn nu al onder de armoedegrens teruggevallen'.

Koenders besteedt dit jaar zo'n 485 miljoen euro, oftewel 10% van het ontwikkelingsbudget, rechtstreeks aan de ontwikkeling van de private sector in ontwikkelingslanden. Bijna 70% hiervan is bestemd voor investeringsprogramma's waar het Nederlands bedrijfsleven direct bij betrokken is. Daarnaast wordt ook via multilaterale instellingen en medefinancieringsorganisaties geinvesteerd in private sectorontwikkeling en zijn er diverse publiek-private partnerschappen met het bedrijfsleven op het terrein van de financiële sector, water en energie. Koenders is hiermee de eerste OS-minister die zo'n groot deel van zijn budget inzet voor private sectorontwikkeling.

De minister benadrukte opnieuw dat strategische samenwerking tussen bedrijven, overheden, ngo's en de bredere ontwikkelingsgemeenschap de enige juiste weg is om samen uit de economische crisis te komen. Koenders: 'Mijn strategie is simpel: de enige manier om de armste en meest kwetsbare groepen uit de armoede te trekken is ook de kracht en expertise van bedrijven noodzakelijk.' De minister heeft regelmatig contact met bedrijven. Zo sprak hij afgelopen week met bedrijven over coltan en hoe samen kan worden voorkomen dat deze grondstof gebruikt wordt voor de financiering van het conflict in Oost-Congo en vindt vanavond de eerste bijeenkomst plaats van de MDG Business Club. Dit is een initiatief van Koenders om in alle openheid van gedachten te wisselen met Nederlandse ondernemers die actief zijn in ontwikkelingslanden. Er zal onder andere worden gesproken over hoe meer Nederlandse bedrijven te enthousiasmeren voor de Millennium ontwikkelingsdoelen en hoe de bedrijven vanuit hun bestaande activiteiten mogelijkheden zien om een verdere bijdrage te leveren aan het bereiken van de ontwikkelingsdoelen.

Noot voor redacties (