Pelikan lanceert griffix-schrijfsysteem

Helpt kinderen bij het leren schrijven

Utrecht, 27 januari 2009 - Pelikan introduceert vandaag, tijdens de NOT 2009 vakbeurs voor de onderwijssector, het griffix®-schrijfsysteem op de Nederlandse markt. griffix is een revolutionair schrijfsysteem dat kleine kinderen in vier stappen op een juiste manier leert schrijven. Pelikan heeft dit systeem ontwikkeld in samenwerking met het Duitse Fraunhofer Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation. Verschillende basisscholen in diverse Europese landen gebruiken het griffix-schrijfsysteem al.

Het leren schrijven behoort nog altijd tot de kerntaken van de basisschool. Uit onderzoek blijkt echter dat zowel kinderen, leerkrachten als ouders hierbij regelmatig voor grote moeilijkheden komen te staan. Vaak ontbreekt het aan de nodige informatie of middelen om het leren schrijven optimaal te begeleiden. Dit probleem pakt Pelikan aan met zijn vierstappensysteem griffix. Via het griffix-systeem leren kinderen in vier stappen schrijven met waskrijtstift, vulpotlood, inktpen en vulpen. Al deze schrijfmiddelen kenmerken zich door een kindvriendelijke en innovatieve driepuntsgreep die de basis vormt voor precies, niet vermoeiend en mooi schrijven.

Het griffix 'leren schrijven'-systeem is het eerste volledige productconcept, dat het leerproces van het leren schrijven consequent begeleidt. Met de waskrijtstift leert het kind in de eerste fase de juiste pengreep en drukcontrole aan. Deze stift werd speciaal ontworpen om zowel rechts- als linkshandige kinderen meteen de juiste pengreep aan te leren. Kinderen hebben op jonge leeftijd niet altijd een voorkeurshand en kunnen dus met deze waskrijtstift beide handen uitproberen.

Het vulpotlood wordt gebruikt bij de aanvang van het basisonderwijs en leert precies schrijven aan. Op deze leeftijd heeft het kind al een duidelijke handvoorkeur, een gegeven waar griffix rekening mee gehouden heeft door een versie voor rechtshandige kinderen en een versie voor linkshandige kinderen uit te brengen.

Als voorbereiding op de vulpen introduceert griffix als derde stap een inktpen, waarmee vloeiende schrijfbewegingen aangeleerd worden. Deze pen compenseert de aanvankelijk grote druk die het kind op de pen uitoefent waardoor het schrijven gemakkelijk gaat en niet teveel inspanning van het kind vergt.

De laatste fase in het leerproces is het schrijven met een vulpen, waarmee kinderen vormvast leren schrijven en een persoonlijk handschrift ontwikkelen. Deze vulpen is verkrijgbaar in verschillende varianten voor jongens en meisjes.

griffix-oefenboeken voor een perfect leerproces
De griffix-schrijfmiddelen gaan elk vergezeld van een oefenboek. Hierin staan talloze oefeningen om kinderen de bewegingen van arm, pols en vingers te laten oefenen die voor het schijven zo belangrijk zijn. Deze oefeningen houden rekening met de vooruitgang van het kind en de karakteristieken van de verschillende schrijfmiddelen. Elk hoofdstuk van de oefenboeken sluit af met een test die onder supervisie van ouder of leerkracht kan worden gedaan.

griffix valt in de prijzen
De introductie van het innovatieve griffix-systeem ging in andere Europese landen niet onopgemerkt voorbij. Tijdens de vakbeurs Paperworld 2008 in Frankfurt ontving griffix de ISPA Award 'Innovation Product of the Year'. De jury oordeelde dat de vijf criteria (innovatie, kwaliteit, prijs, presentatie en milieubewustzijn) het beste door Pelikan ingevuld werden in de categorie 'terug naar school'. Ook bij de prestigieuze Red Dot Design Awards scoorde griffix uitstekend: het concept kreeg een award in de categorie Product Design.

Prijs en beschikbaarheid
Het griffix-schrijfsysteem zal vanaf 1 mei 2009 in de winkel verkrijgbaar zijn, onder andere in speciaalzaken en bij diverse warenhuizen
* Waskrijtstift: 5,99 euro

* Vulpotlood: 8,99 euro

* Inktpen: 8,99 euro

* Vulpen: 13,95 euro

Meer informatie over griffix staat op www.griffix.nl. Hier zijn ook diverse schrijfoefeningen voor kinderen te vinden.