--- EMBARGO TOT DINSDAG 27 JANUARI 2009, 09.30 UUR ---

Hogere voedselprijzen en klimaatverandering belangrijke oorzaken van toenemende noodhulp Unicef vraagt meer dan een miljard dollar voor hulp aan vrouwen en kinderen in noodsituaties

Genève/Den Haag, 27 januari 2009 - Vandaag presenteert Unicef het 'Humanitarian Action Report 2009'. In dit rapport geeft de VN-kinderrechtenorganisatie een overzicht van haar hulpprogramma's in langlopende noodsituaties, en vraagt zij financiële steun voor hulp aan vrouwen en kinderen die lijden onder de gevolgen van deze vaak 'stille' humanitaire rampen. Om noodhulp te kunnen bieden in zesendertig landen heeft Unicef voor 2009 meer dan een miljard dollar nodig. Dit houdt ten opzichte van vorig jaar een stijging in van ongeveer zeventien procent. Hogere voedselprijzen en klimaatverandering zijn daar belangrijke oorzaken van.

Vooral in Oost- en Zuidelijk Afrika is meer noodhulp nodig. Meer dan de helft van de benodigde één miljard dollar is bestemd voor het voortzetten van Unicef's hulp aan de slachtoffers van de vijf grootste humanitaire rampen van dit moment: in de Democratische Republiek Congo, Somalië, Sudan, Uganda en Zimbabwe.

'Ik ben kort geleden in Zimbabwe geweest, waar de economie is ingestort en de cholera-epidemie nog steeds niet is bedwongen,' zegt Ann M. Veneman, directeur van Unicef Internationaal. 'Meer dan de helft van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp en basale sociale voorzieningen gaan verloren.'

In de afgelopen decennia is het aantal natuurrampen flink toegenomen. Bovendien hebben hogere voedselprijzen en klimaatverandering in veel van de betreffende landen de noodsituatie verergerd. Unicef heeft extra geld nodig om in 2009 aan de verwachte grotere vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Volgens het rapport tonen recente onderzoeken aan dat klimaatverandering in 2010 de kans op honger voor ongeveer 50 miljoen mensen zal vergroten. Sommige deskundigen melden dat in de komende tien jaar vrouwen en kinderen 65 procent van alle slachtoffers van klimaatgerelateerde rampen zullen uitmaken. Als deze voorspelling uitkomt, zullen in de nabije toekomst circa 175 miljoen kinderen het slachtoffer zijn van rampen als gevolg van klimaatverandering.

Unicef in actie
De rampen in de 36 landen die in het 'Humanitarian Action Report' worden vermeld, maken maar een klein deel uit van het totaal aantal noodsituaties waarvoor Unicef in actie komt. Omdat Unicef in circa 155 landen actief is, behoort zij vaak tot de eerste organisaties die aan slachtoffers van rampen hulp bieden. Tussen 2005 en 2007 heeft Unicef hulp geboden bij een jaarlijks gemiddelde van 276 rampen in 92 landen. Meer dan de helft van deze rampen hadden natuurgeweld als oorzaak, 30 procent ontstond door conflicten en 19 procent door ziektes.

Unicef heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties realiseert programma's voor schoon water, gezondheidszorg, voeding, onderwijs en de bescherming van kinderen tegen geweld, uitbuiting en aids. Unicef is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van particulieren, stichtingen, bedrijven en regeringen.


* * *