Partij van de Arbeid

Den Haag, 27 januari 2009
Vragen van de leden Heijnen en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en de minister van Sociale Zaken over het aantal arbeidsgehandicapten op de arbeidsmarkt.


1. Is het juist dat minister van Sociale Zaken meent dat jaarlijks 10.000 jongeren met een Wajong-uitkering een baan moeten krijgen? Nu.nl van 26/1/2009
2. Is het kabinet met ons van mening dat de overheid als werkgever bij het tewerkstellen van jongeren met een Wajong-uitkering zo niet het voorbeeld moet geven, maar dan toch tenminste een evenredige taak heeft ten opzichte van andere werkgevers?
3. Zo ja, bent u bereid te berekenen wat dit betekent voor de sectoren rijksoverheid, politie, defensie? Bent u bereid om zo nodig de bestaande programma's om Wajong'ers in dienst te nemen hierop aan te passen?
4. Zo ja, bent u bereid om dit ook te berekenen voor decentrale overheden en dit aan de orde te stellen in het overleg met decentrale overheden op 2 februari a.s. en de Kamer over de resultaten ervan te informeren?
5. Zo niet, waarom heeft de overheid niet tenminste een evenredige taak in het tewerkstellen van Wajong'ers?
6. Hoe ontwikkelen de wachtlijsten in de WSW zich nu de situatie op de arbeidsmarkt verslechtert?
7. Hoeveel extra werk voor WSW-ers bij bedrijven, instellingen en overheid zou geboden moeten worden om deze wachtlijsten weg te werken?
8. Welk aandeel zou de overheid in evenredigheid voor haar rekening moeten nemen en wat betekent dit voor de bestaande inspanningen van de overheid om werk te bieden aan WSW-ers?

---- --