Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 27 januari 2009

Geen gevaar voor blootstelling aan asbestvezels
Uitkomst asbestinventarisatie kantoorgebouwen gemeente Amersfoort bekend

In zeven van de veertien gemeentelijke kantoorgebouwen of bijgebouwen daarvan zijn bij recent onderzoek asbestbronnen aangetroffen. De plaats, aard en samenstelling van het gevonden asbest is zodanig dat er voor bezoekers of gebruikers van deze gebouwen geen gevaar is of is geweest voor blootstelling aan asbestvezels bij normaal gebruik van de ruimtes. De gebouwen waar de asbestbronnen zijn gevonden dateren van de periode van vóór 1993, toen het gebruik van asbesthoudend materiaal nog niet verboden was. Een deel van het materiaal wordt vanaf 26 januari verwijderd.

Het asbesthoudende materiaal is aangetroffen bij een gericht onderzoek naar asbest-bronnen in alle gemeentelijke gebouwen waar medewerkers werken of bezoekers komen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om verschillende gebouwen aan het Stadhuisplein, maar ook om gebouwen op de Schothorsterlaan bij het Centrum voor Natuur en Milieu-educatie, het pand van Archeologie op de Langegracht of het kantoor aan de Hellestraat. Het onderzoek in deze gebouwen maakt deel uit van een bredere asbestrisico-inventarisatie in alle gemeentelijke panden met een publieksfunctie. Dat onderzoek loopt al sinds 2007; eind 2008 waren ook de gebouwen waarin bestuur en medewerkers zelf werken of waar publiek komt, aan de beurt voor nader onderzoek.

In de veertien verschillende panden zijn in totaal 21, overwegend kleinere bronnen gelokaliseerd. Het gaat deels om asbestbronnen die niet snel verwijderd hoeven te worden, omdat er bij normaal gebruik geen risico bestaat voor de gezondheid. Zoals een in beton vervatte plaat onder een CV ketelfundering, of afgedekte platen achter een radiator. De plekken waar dergelijk materiaal is gevonden worden in een beheerplan vastgelegd, waarmee ze in het gewone gebouwbeheer worden opgenomen en aangepakt bij een eventuele latere verbouwing of sloop van een pand. Opname in zo'n beheerplan betekent ook dat er geen ongeplande werkzaamheden kunnen plaatsvinden en dat onderhoudsmedewerkers, intern of extern, goed op de hoogte zijn van deze plaatsen.

Een ander deel moet wel worden opgeruimd, omdat het gaat om bronnen waarbij er in de toekomst wel kans zou kunnen zijn op het vrijkomen van asbestvezels. De gemeente wil uiteraard ieder mogelijk risico hierop uitsluiten. Vanaf 26 januari worden deze bronnen verwijderd, meestal binnen in de gebouwen, soms ook aan de buitenkant. Zo vinden er op de zaterdagen 31 januari en 7 februari aanstaande werkzaamheden plaats aan de buitenkant van het stadhuis nabij de hoofdingang. Daarbij verwijdert een gespecialiseerd bedrijf asbesthoudende platen van de overstekken. Het werk vindt plaats op zaterdagmiddag, om iedere vorm van hinder voor publiek te voorkomen.

Noot voor de redactie,