Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 018
Datum: 27 januari 2009

Onderzoek toont aan: Fryslân milieu wordt beter en schoner

Inspanningen van de provincie voor een
beter en schoner milieu leveren resultaat op

Het beleid van de provincie Fryslân om de kwaliteit van het milieu te verbeteren is effectief. Dat laat recent onderzoek in opdracht van de provincie Fryslân zien. Onderzoeker Joris Latour heeft voor de derde maal de effecten van provinciaal beleid op een rij gezet, een onderzoek dat ook in 2000 en 2004 is uitgevoerd. De uitkomsten stemmen de provincie tot tevredenheid: de stijgende lijn om met inzet van provinciaal beleid een beter en schoner milieu te realiseren zet zich door en de ingeslagen weg blijkt effectief. Niettemin blijft het nodig om stevig en voortvarend door te werken aan een beter milieu, ofwel het leefmilieu van de Friezen en de bezoekers.

"Natuurlijk gaan de mondiale milieuproblemen Fryslân niet voorbij, ook wij hebben te maken met bijvoorbeeld de C02-uitstoot en het energievraagstuk", aldus gedeputeerde Piet Adema. "Waar wij nu onderzoek naar hebben laten doen is de effectiviteit van ons beleid om het milieu in Fryslân te verbeteren. Wij hebben vele ambities om onze taken op het gebied van milieu, natuur en landschap meer dan goed uit te voeren. Die inspanningen hebben de afgelopen jaren al geleid tot bijvoorbeeld schoner grondwater en een betere luchtkwaliteit. Maar ook onze forse beleidsinspanningen op het gebied van duurzame energie en biomassa hebben een positief effect op het milieu. Het blijft immers belangrijk om te weten of je ook de doelstellingen haalt, en dat laten wij met dergelijke uitkomsten graag onderzoeken."

Op vele beleidsterreinen waar in 2004 al goede resultaten geboekt werden - zoals bij stortplaatsen, geluid, luchtkwaliteit, grondwater en geur - is de positieve ontwikkeling vastgehouden. De provincie heeft daarnaast in samenwerking met de Friese gemeenten, Wetterskip Fryslân en natuurorganisaties op vele terreinen en met een breed scala aan projecten verbeteringen gerealiseerd. Zo is er de afgelopen jaren veel gebaggerd waarmee de waterkwaliteit is verbeterd. In 2008 werd er ruim 900.000 ton gebaggerd, in de periode voor 2003 was dat minder dan 600.0000 ton. Daarnaast wordt inmiddels twee-derde van de bagger hergebruikt voor onder andere het ophogen van oevers en kaden en natuurontwikkeling, zoals de Idzegaester Poel bij Heeg.

Natuur(-ontwikkeling) is en blijft een belangrijk onderdeel in de beleving van ons leefmilieu. In tegenstelling tot bijvoorbeeld baggeren en het toepassen van duurzame energie vraagt het verbeteren van natuur en landschap vaak meer tijd om de doelstellingen te halen. Dat laat het onderzoek van Latour ook zien: op gebieden als agrarisch natuurbeheer, landschap en ecologische verbindingszones is nog een slag te maken en dat blijkt een zaak van lange adem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld baggeren waar financien vaak de bepalende factor is, is natuurgerelateerd beleid veelal afhankelijk van maatwerk dat door intensief overleg tot stand moet komen.

Op het gebied van duurzame energie speelt dat minder en is de maatschappelijke urgentie mede-bepalend. Duurzame energie krijgt dan ook een enorme impuls. Zo zijn in Sneek woningen gebouwd waarbij het afvalwater bij de woning wordt gezuiverd en wordt omgezet in biogas. Een houtverbrander in Beetsterzwaag levert energie aan het revalidatiecentrum en in Leeuwarden en Drachten zijn de eerste aardgasvulstations verrezen. Op Boot Holland laat de Friese watersportsector in het paviljoen Elektrisch en Hybride Varen in februari zien hoever zijn inmiddels gevorderd zijn met elektrisch varen. Al deze activiteiten leveren gezamenlijk een bijdrage aan een beter en schoner milieu in Fryslân.

Gedeputeerde Piet Adema is trots op het bereikte resultaat. "Onze inspanning, samen met onze partners, levert veel op. Dat is mooi om te zien. Van belang is nu ook om positieve ontwikkelingen vast te houden. Daarom ontwikkelen we in 2009 een nieuw meerjaren milieubeleidsplan. Waar ik voor ga is een doorontwikkeling van een gezond en sterk milieu." De resultaten van het onderzoek worden op 15 april gepubliceerd.

---- --