Gemeente Zandvoort


Sociaal Zandvoort stelt vragen over collegestandpunt inzake Huis in de Duinen

Naar aanleiding van de negatieve berichten over Huis in de Duinen, hebben de raadsleden Kramer (VVD), Simons (OPZ), Bouberg Wilson (OPZ) en Paap (SZ) inmiddels met vier voormalige medewerkers van afdeling De Branding van het verzorgingshuis Huis in de Duinen gesproken.

Naar aanleiding van dit bezoek, stelt SV-fractievoorzitter W. Paap vragen aan wethouder Toonen. Hieronder volgt zijn brief. Helemaal onderaan: de link naar de beantwoording van de vragen van VVD-raadslid Kramer, zoals eerder deze week verzorgd door het college van Burgemeester en Wethouders. In zijn schrijven refereert de fractievoorzitter van Sociaal Zandvoort aan deze beantwoording.

(Eind januari is deze brief door Sociaal Zandvoort vervallen verklaard, waarbij de fractievoorzitter een nieuwe brief heeft gestuurd aan het college. Deze brief is op deze website gepubliceerd op 27 januari - noot red.)

12 januari 2009

Geacht, wethouder Toonen,

Hierbij legt mijn fractie nav de antwoorden die het college gaf op eerdere vragen van Jerry Kramer (die feitelijk aan u gericht waren en waarop u feitelijk ook nog verantwoording schuldig bent) u de volgende vragen voor :
1 Heeft u kennis genomen van het feit dat vier Zandvoortse Raadsleden (Jerry Kramer (VVD), Carl Simons, Bruno Bouberg Wilson (beiden OPZ) en Willem Paap (SZ) in gesprek zijn gegaan op 2 januari 2009 met Jet Fischer, Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras, oud medewerkers van de afdeling de Branding, Huis in de Duinen te Zandvoort?


2. Heeft u kennis genomen van onderstaand krantenartikel van 7 januari 2008?

Ik citeer:

"Dit zijn uiterst kwalijke zaken"

Zandvoort - Het jaar 2009 is voor de Zandvoortse klokkenluiders van verzorgingshuis Huis in de Duinen in ieder geval beter begonnen dan 2008 eindigde. Raadsleden Jerry Kramer (VVD), Carl Simons, Bruno Bouberg Wilson (beiden OPZ) en Willem Paap (SZ) hebben in een bijeenkomst afgelopen vrijdag twee uur lang gesproken met - en vooral geluisterd naar - vier voormalige medewerkers van afdeling De Branding van het verzorgingshuis.

Naar aanleiding van de berichtgeving over misstanden in het verleden op deze psychogeriatrische afdeling in deze krant en de lokale nieuwswebsite www.zandvoortinbeeld.nl van Onno van Middelkoop heeft Jerry Kramer wethouder Gert Toonen (PvdA) een brief met vragen gestuurd. Deze brief was daarop voor de drie andere voornoemde raadsleden aanleiding om met de klokkenluiders in gesprek te gaan, nadat Frans Brekelmans van het meldpunt www.laatjenietkisten.com ze had uitgenodigd.

Door deze bijeenkomst hebben de klokkenluiders besloten uit de anonimiteit te treden. Jet Fischer, voormalig afdelingshoofd, deed dit eerder al. Voormalig medewerksters Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras vertelden afgelopen vrijdag hun eigen waarnemingen aan de raadsleden.

Misstanden
Bij de opsomming van de misstanden uit het dossier liepen de tranen over de wangen van de vrouwen. Die misstanden liegen er dan ook niet om: die variëren van het door de kleding heen spuiten van insuline, het niet uitdelen van medicijnen of het uitdelen van medicijnen door niet gekwalificeerd personeel, het gedwongen heel vroeg naar bed brengen van bewoners die dat zelf niet wilden, bewoners handmatig uit bed tillen terwijl dat met een tillift had moeten gebeuren, tot het terugslaan van bewoners die 'opstandig' waren of het op de grond drukken van bewoners en neergedrukt houden.

Met de kennelijke wetenschap in het achterhoofd dat de dementerende bewoners dit toch niet zouden melden. Schokkend lijkt eufemistisch uitgedrukt en dan zijn dit nog slechts enkele voorbeelden. "De zorgmanager is door diverse medewerkers geïnformeerd over de misstanden. De drie medewerkers die het betreft zijn diverse keren gerapporteerd aan haar. Steeds was haar antwoord: 'laat het maar rusten'. Ongekend en ongehoord gewoon!"

Naast verdrietig zijn de vrouwen vooral kwaad. Loes van Olst: "Dementerende ouderen moeten beschermd worden, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Ik heb zelf maar kort op De Branding gewerkt, toen was ik er al kotsmisselijk van."

Manipulatie
Natasja van Wanrooy had de zorgmanager ook geïnformeerd. De twee volgeschreven A4-tjes die zij bij haar had ingeleverd, raakten echter 'zoek'. Marja Kras vult aan: "Omdat het Bronzen Keurmerk verworven moest worden, werd ik door het hoofd opleidingen op kantoor ontboden. Er lagen pennen in diverse kleuren en een stapel dossiers. De dossiers waar al een tijdje niets in was gerapporteerd, moesten worden geüpdate. Ik moest dingen schrijven als 'mevrouw heeft vandaag heerlijk gewandeld' terwijl ik wist dat dat een flagrante leugen was. Ik was te overdonderd om op dat moment te reageren. Meerdere medewerkers werden gedwongen hieraan mee te werken, omdat er verschillende handschriften nodig waren."

De door Fleur Agema gestelde Kamervragen komen hierdoor in een ander daglicht te staan. Zij was eerder al op de hoogte gesteld over de misstanden en trachtte de staatssecretaris Jet Bussemaker hierin te betrekken. Tot twee keer toe heeft Bussemaker zich heel gemakkelijk van die vragen afgemaakt. Zij werd dan ook geïnformeerd door het management van het Huis in de Duinen en de Inspectie Gezondheid Zorg (IGZ).

Hetzelfde management dat de medewerkers kennelijk dwong om valsheid in geschrifte te plegen en dat de misstanden onder de pet hield. De zorgmanager was al geruime tijd op de hoogte van die misstanden. Aangenomen mag worden dat ook directeur Ger Mulder daarvan op de hoogte moet zijn geweest. In ieder geval is aantoonbaar dat hij vanaf 20 oktober 2008 op de hoogte was, door een brief die namelijk door weer een andere medewerker aan hem is geschreven, met afschriften aan Elsevier, De Volkskrant, de PVV, Kassa, de Ondernemingsraad én de locatiemanager. En steeds blijven de verantwoordelijken maar ontkennen dat er misstanden zijn geweest, getuige twee persberichten die zij hebben uitgestuurd steeds nadat Bussemaker de Kamervragen van Agema had 'beantwoordt'.

Hetzelfde management tracht uit alle macht door gebruik van intimidatie de klokkenluiders de mond te snoeren. Ook het Zandvoortse college van B & W bracht het verzorgingshuis een bezoek met kerststerren en gebak met de boodschap: 'gaat u maar rustig slapen'. Gert Toonen ging daarbij zover dat hij Kamerlid Fleur Agema persoonlijk probeerde te beschadigen. Raadslid Jerry Kramer vond het welletjes en stuurde de wethouder een brief met vragen. Het wachten is echter nog steeds op de antwoorden.

Gezuiverd?
Het tweede persbericht van het verzorgingshuis heeft als kop: 'Huis in de Duinen definitief van alle blaam gezuiverd'. Op de website van de gemeente Zandvoort staat een link naar de brief die de ondernemingsraad van ZorgContact, de cliëntenraad Huis in de Duinen en de Raad van Toezicht van ZorgContact naar de Tweede Kamercommissie hebben gestuurd. Opvallend daarin is de oproep aan de commissie om Kamerlid Fleur Agema het zwijgen te doen opleggen. Deze brief is dus te lezen op internet en is mede ondertekend door de waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht, de heer W. (Pim) Kuijken, tevens fractievoorzitter van de PvdA in Zandvoort en partijgenoot van Toonen én Staatssecretaris Bussemaker. Dat maakt de antwoorden van wethouder Toonen op de brief van Kramer wellicht des te interessanter. Het persbericht van het management komt daarmee in een compleet ander daglicht te staan.

Willens en wetens publiekelijk de waarheid manipuleren om de misstanden te verbloemen is niet mis, sterker nog: strafbaar. Het lijkt immers bewezen dat zij wel op de hoogte waren van die misstanden. En die bewijzen zijn door de klokkenluiders vervat in een lijvig dossier, waarvan de vier raadsleden kennis hebben kunnen nemen.

"Dit zijn uiterst kwalijke zaken", aldus het raadslid Carl Simons. "Dit is ongekend", reageert Willem Paap.
De raadsleden oogden duidelijk onder de indruk.

Het controlesysteem in de zorg is in het geval van De Branding ernstig tekortgeschoten. Dossiers (b)lijken manipuleerbaar. Diezelfde dossiers die door de IGZ en door een arts steekproefsgewijs zijn onderzocht en 'in orde' bevonden. Wat zij terug rapporteerden aan de Staatssecretaris, die op haar beurt weer schrijft dat er niets aan de hand is. De verantwoordelijken mogen zichzelf controleren...

bron: bovenstaand artikel is op 07-01-2009 door Michiel Rehwinkel gepubliceerd in Weekblad Kennemerland Zuid
--


3. Op welk moment heeft u van het huis aan huis bezorgde krantartikel persoonlijk kennis genomen ?


4. Zoals u in het bovenstaand artikel en in een kopie van dat artikel op Zvoort.nl met alle bewoners in Zandvoort kan lezen meldden op 2 januari 2009 4 oud-zorgmedewerkers van de afdeling de Branding te weten: Jet Fischer, Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras aan Jerry Kramer van de VVD, Carl Simons, Bruno Bouberg Wilson (beiden OPZ) en Willem Paap (SZ) dat in tegenstelling wat uit onderzoeken door Pentascoop en de inspectie is opgetekend dat niet 2 maar 3 medewerkers op de Branding verantwoordelijk zijn voor waargenomen mishandeling op afdeling de Branding van Huis in de Duinen. Is u dit detailverschil bekend?


5. In het gesprek tussen Jet Fischer, Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras met Jerry Kramer van de VVD, Carl Simons, Bruno Bouberg Wilson (beiden OPZ) en Willem Paap (SZ) zijn de namen genoemd en genoteerd door Bruno Bouberg Wilson van niet 2 doch 3 medewerkers die bewoners onheus en fors grensoverschrijdend bejegenden. Uit krantenberichten blijkt dat Huis in de Duinen slechts maatregelen zegt te hebben genomen tegen 2 personen en niet tegen 3 personen en dit op basis van de onderzoeken die hebben plaatsgevonden. Omdat er slechts gesproken wordt door de zorgaanbieder in de media over 2 personen waar maatregelen tegen genomen zijn, moet u toch met mij zijn opgevallen dat bij de beantwoording van de vragen door het college naar alle waarschijnlijkheid ten onrechte wordt gesteld in vraag 4, ik citeer: '...De vraag is wel of dat na de vier reeds gedane onderzoeken (zie daarvoor het feitenrelaas) nog iets toevoegt'. …

5. Is u bekend dat op antwoorden die feitelijk aan u waren gericht en door het college beantwoord zijn, het college op vragen van collega Jerry Kramer antwoordt op Vraag 1: of de heer Mulder uw enige informant was het college de vraag aan u als volgt antwoord, ik citeer: ': Ja, de heer Mulder is onze reguliere gesprekspartner van Zorgcontact.'. Kan het zo zijn dat het college bij de beantwoording van de vragen over het hoofd ziet of heeft gezien dat uw fractiegenoot de heer Kuijken in een nevenfunctie opereert als waarnemend voorzitter van de Raad van Toezicht van Huis in de Duinen en dat het antwoord van het college mogelijk onvolledig is, daar bijvoorbeeld de heer Kuijken u informeerde over interne zaken die speelden of spelen binnen Huis in de Duinen en dat u met hem gesproken heeft naast gesproken te hebben met de heer Mulder over de berichten in de media over wat klokkenluiders melden en meldden over de afdeling de Branding en hetgeen de klokkenluiders naar buiten brachten en brengen?


6. Deelt u de mening van het college dat zonder dat er ooit met Jet Fischer, Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras en andere klokkenluiders is gesproken, dat na het lezen van bovengeciteerd krantenartikel van 7 januari 2009 het college kan volhouden dat, ik citeer: ' Het college is niet tegen een onafhankelijk onderzoek. De vraag is wel of dat na de vier reeds gedane onderzoeken (zie daarvoor het feitenrelaas) nog iets toevoegt. Het doen van onderzoek op onderzoek is niet altijd nuttig.'


7. Sociaal Zandvoort vindt het voor de bewoners en medewerkers van Huis in de Duinen en de bevolking van Zandvoort uitermate belangrijk dat er een opening komt in de vorm van een gesprek tussen u en Jet Fischer, Loes van Olst, Natasja van Wanrooy en Marja Kras en zodat u richting het college en bevolking van Zandvoort borgt dat de onderste steen boven komt zodat de rust wederkeert. Wanneer kunnen we van u dit initiatief verwachten?


8.Tot slot: Sociaal Zandvoort begrijpt heel goed dat er wettelijk geen Kader is om onderzoek te plegen in het huis in de duinen, afd., de branding. Die bevoegdheid ligt immers bij het openbare ministerie. Toch verwachten wij uw inzet in deze als wethouder portefeuille houder, Maatschappelijke zaken en welzijn. Ouderenbeleid en volksgezondheid. Om de rust in het dorp te laten weder keren.

In afwachting van u beantwoording,

Met vriendelijke groet
Willem Paap
Fractie Sociaal Zandvoort.