Ministerie van Defensie

Staf Task Force Uruzgan terug in Nederland

6 februari 2009, 18.04 uur

De staf van de vijfde lichting Task Force Uruzgan en de civiel vertegenwoordiger, Peter Mollema, zijn teruggekeerd op Nederlandse bodem. De militairen, inclusief voormalig commandant kolonel Kees Matthijssen, landden vanavond op vliegbasis Eindhoven. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee heette hen welkom.

De generaal dankte de militairen voor de bijzondere prestaties die zij leverden, waarbij van een ieder veel is gevraagd. Hij wenste hen allen een goed verlof. Bertholee vergat in zijn welkomstwoord het thuisfront niet "dat eveneens een uitzending achter de rug" heeft. Tot dat thuisfront behoorde ook staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans, wiens broer als chef staf deel uitmaakte van de taakgroep. De bewindsman was vanavond op Eindhoven om hem te verwelkomen.

Vooruitgang Eén van de speerpunten van TFU V was de civiel-militaire samenwerking op een hoger niveau te brengen door het intensief toepassen van de 3D-benadering (diplomacy, development and defence). Er zijn op dat gebied veel resultaten bereikt.

Onder commando van Matthijsen voerde de taakgroep twee belangrijke operaties uit, Bor Barakai in Mirabad en Tura Ghar in de Baluchivallei. Het leidde tot invloedsuitbreiding naar gebieden waar opstandelingen tot die tijd vrij spel hadden. TFU V boekte ook grote vooruitgang in de samenwerking met Afghaanse veiligheidstroepen. Met name het Afghaanse leger is aanzienlijk beter in staat zelfstandig te opereren.

In de afgelopen zes maanden werd wel een hoge prijs betaald. Aan Nederlandse zijde sneuvelden soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke en sergeant Mark Weijdt. Beiden kwamen om het leven door aanslagen met een bermbom. Ook onder de Amerikanen, Australiërs, en Afghanen vielen slachtoffers te betreuren.

Civiele invloed Onder leiding van de civiel vertegenwoordiger begeleidde een team van 13 personen het Nederlandse opbouwprogramma in Uruzgan. De toename van het aantal diplomaten en ontwikkelingsdeskundigen op Kamp Holland vormde de opmaat voor meer civiele invloed binnen het Provinciaal Reconstructie Team. Vanaf 1 maart vallen alle Nederlandse opbouwactiviteiten door burgers én militairen onder verantwoordelijkheid van de civiele vertegenwoordiger Joep Wijnands.

TFU VI De nieuwe lichting militairen in Uruzgan staat sinds 2 februari onder leiding van brigadegeneraal Tom Middendorp. TFU VI bouwt verder aan het succes van zijn voorgangers, maar er zijn ook nieuwe uitdagingen. Zo vinden er dit jaar verkiezingen plaats die de Nederlanders, samen met de Afghaanse partners, tot een succes willen maken.