NEN


Toegankelijkheid op Europees niveau

donderdag 5 februari 2009, 16:31

Toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat normontwikkelaars rekening houden met specifieke wensen van ouderen en personen met beperkingen. Dit jaar staan er twee Europese projecten over dit onderwerp centraal.

Europese Werkgroep `Accessibility for All'
In 2008 is het startsein gegeven voor de oprichting van de Europese werkgroep `Accessibility for All'. Deze werkgroep bestaat uit experts op het gebied van `toegankelijkheid' uit verschillende Europese landen en ondersteunt de normontwikkelaars. Bij het ontwikkelen of herzien van een norm wordt expliciet rekening gehouden met bijvoorbeeld lichamelijke of verstandelijke beperkingen van gebruikers met als doel zo min mogelijk mensen uit te sluiten van het gebruik van het product of de dienst. CEN Guide 6 `Richtlijnen voor normontwikkelaars voor de aanpak van de behoeftes van oudere personen en personen met een handicap' wordt hierbij ingezet. Het project wordt financieel gesteund door het ministerie van VWS. De overheid wil `gelijke behandeling van mensen met beperkingen' ook in de standaardisatie handen en voeten geven. Naast het opstarten van de werkgroep maakt NEN zich in 2009 sterk voor een politiek en financieel mandaat van de Europese Commissie voor dit project; de werkzaamheden moeten vanaf 2010 (financieel) gesteund worden door Europa. De eerste officiële bijeenkomst van de werkgroep `Accessibility for All' is op 8 april bij CEN in Brussel.

Gebruikers worden als normontwikkelaars getraind. Daarnaast leidt NEN het project `Training of stakeholders on consultations on standardisation', dat de Europese Commissie financiert. Voornaamste doel van dit project is de ontwikkeling en implementatie van twee cursussen op het gebied van `toegankelijkheid in normalisatie'. Zowel experts op het gebied van gebruikers als normontwikkelaars worden getraind. De cursus richt zich op een verhoging van deelname van deze specifieke groep gebruikers (mensen met beperkingen) in het normalisatieproces. De cursus voor normontwikkelaars heeft als doel de deelnemers bij te brengen wat de eisen en wensen van mensen met beperkingen zijn en zorgen dat zij hiermee rekening houden bij normontwikkeling. In beide cursussen is er ruime aandacht voor het gebruik van CEN Guide 6. Het langetermijneffect van dit project moet zijn dat eisen op het gebied van toegankelijkheid `standaard' worden meegenomen in het normalisatieproces.

Deelnemers
Naast NEN zijn deelnemers van dit project: AENOR (Spanish Association for Standardisation), BSI (British Standardisation Institution), VILANS, BAGH (German Working Party for the Assistance of Persons with Disabilities and Chronic Diseases), FTB (German Research Institute Technology and Disability) en KU Leuven (Katholieke Universiteit Leuven Research and Development). Dit project loopt tot maart 2010.

Meer informatie
Voor meer informatie over beide projecten kunt u terecht bij Charlotte Mosies, e-mail: charlotte.mosies@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN Consumentenzakenmail (Publicatie)