Ingezonden persbericht


ChristenUnie: SV over uitlekken weekbericht

----------
Vragen van het lid Ortega-Martijn (ChristenUnie) aan de minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het uitlekken van een weekbericht van de Nederlandse Vertegenwoordiging op Aruba


* Bent u op de hoogte van het artikel 'Aruba beschuldigt Nederland van spionage'?(1)


* Wat is uw reactie op het uitlekken van dit weekbericht?


* Naar verluidt bevat het weekbericht veel beschrijvingen van bewindslieden op de Nederlandse Antillen en Aruba en een beoordeling van hun handel en wandel. Aan welke maatstaven moet een weekbericht voldoen en waartoe wordt het geschreven?


* Passen de omschrijvingen die in het nieuwsbericht genoemd worden ook bij die criteria?


* Acht u het gepast om op dergelijke wijze te spreken over gekozen bestuurders van andere landen in het Koninkrijk? Komt dit met regelmaat voor? Indien u dit niet gepast vindt, hoe gaat u dit in het vervolg voorkomen?


* De preambule van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden verklaart dat de landen 'de eigen belangen zelfstandig behartigen en op voet van gelijkwaardigheid de gemeenschappelijke belangen verzorgen'. De citaten uit het weekbericht geven aanleiding om te denken dat die gelijkwaardigheid in de briefing van de Nederlandse Vertegenwoordiging niet de hoogste norm is. Kunt u hier nader op ingaan? Hoe wordt het beginsel van gelijkwaardigheid ingevuld?


* 'De belangen van het Koninkrijk zijn mede een voorwerp van zorg voor de landen,' aldus het Statuut, art. 41 lid 2. Kunt u aangeven hoe de Nederlandse Vertegenwoordiging deze zorg laat zien in haar berichtgeving aan de Nederlandse minister van Justitie en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties?


* Op dit moment wordt in het Koninkrijk hard gewerkt aan de staatkundige vernieuwing. Op welke manier zijn weekberichten daarbij voor u een instrument?


* Hoe beziet u de relatie met Aruba? Welke invloed hebben deze ontwikkelingen hierop?

(1) http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_52388.php, 6 februari 2009