Banen bij waterschappen steeds meer in trek

24/02/2009 11:33

Unie Van Waterschappen

Nu de klimaatverandering "hot" is staan waterschappen in toenemende mate in de schijnwerpers, ook bij werkzoekenden. De kredietcrisis zorgt voor nog een extra impuls. Een groeiend aantal getalenteerde ervaren en jonge mensen - die voorheen eerst hun blik op het bedrijfsleven richtte- solliciteert nu op banen in de waterwereld.

Waterschappen in de Randstad merken dat het tij aan het keren is. Waar voorheen de technische specialisten uiterst moeilijk te vinden waren, is er nu een veel beter en groter aanbod van geschikte kandidaten. Recruiter Arlette Malawau van Hoogheemraadschap van Rijnland signaleert een verdubbeling van het aantal reacties op vacatures. "We horen in de gesprekken tussen de regels door, dat de overstap te maken heeft met de recessie. Wij zijn overigens blij met de overstappers uit het bedrijfsleven. Ook wij verzakelijken en daarbij kunnen wij de frisse blik, instelling en ervaring van de overstappers goed gebruiken. "Ook Marleen Hersbach, recruiter bij het Hoogheemraadschap van Delfland, ziet een toename van belangstelling voor de banen bij het waterschap; "Wij zien ook duidelijk de gevolgen van de kredietcrisis, alhoewel dit zeker niet de enige reden is om bij ons te solliciteren. Vergeleken met het vorige kwartaal is er sprake van een verdubbeling van het aantal reacties op een vacature."

Oude problemen vragen nieuwe oplossingen

Het lukt de waterschappen steeds beter om goede mensen aan te trekken. In 2008 stonden drie waterschappen in de top 20 van het beste Werkgever non profit van Intermediair. Innovatieve en creatieve mensen kunnen hun ei goed kwijt bij het werk voor een waterschap. De afgelopen jaren is door fusies in de waterschapswereld een grotere vraag gekomen naar hoger opgeleiden. Jasper Tamboer, procesleider bij hoogheemraadschap van Rijnland en vandaag een van de drie finalisten bij de jaarlijkse verkiezing Jonge Ambtenaar van het jaar van het jonge ambtenaren netwerk FUTUR: "Ik werk graag aan complexe maatschappelijke vraagstukken die een afweging vragen tussen verschillende belangen. Ik heb een publiek hart en water is belangrijk voor Nederland. Binnen de watersector zijn er veel creatieve en verfrissende ideeën nodig om grootste waterprojecten voor elkaar te krijgen. Oude problemen vragen om nieuwe oplossingen. Het is een leuke sector voor jonge mensen. Door de klimaatverandering is de opgave waar we als Nederland voor staan groot. We moeten nu echt een sprong maken om op een innovatieve en efficiënte manier te werken. Op het woord ambtenaar zit nog steeds een smet, dat het wel stoffig, bureaucratisch en niet dynamisch zal zijn. Maar als ik zeg dat ik met water werk, dan reageren mensen positief. Water is op dit moment hip."








Hoogheemraadschap van Rijnland