Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Bewogen scherm verplaatst naar centrumlocatie Hoogezand (persbericht 009, 2009)

Op maandag 16 februari heeft de verhuizing van een kunstwerk van de kunstenaar André Volten (1925-2002) plaatsgevonden. Veertig jaar lang heeft het kunstwerk Bewogen scherm voor het Aletta Jacobscollege aan de Erasmusweg in Hoogezand gestaan. De verkoop van het gebouw was de reden voor de verplaatsing van het kunstwerk naar een nieuwe locatie: het grasveld voor het gemeentehuis.

Volten behoorde tot de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de generatie na 1945. Hij staat bekend om zijn werken met geometrische abstracte vormen. Hij realiseerde vanaf de jaren vijftig een oeuvre van grootschalige sculpturen, voornamelijk in openbare ruimtes.

Op vele punten in binnen- en buitenland is zijn werk te zien, zoals bijvoorbeeld op de Rademarkt bij het politiebureau in Groningen, nabij het stadhuis/muziektheater in Amsterdam, het Jaarbeurscomplex in Utrecht en op verschillende locaties in Duitsland. Een opdracht van koningin Beatrix om een kunstwerk te vervaardigen ter gelegenheid van het huwelijk van prins Willem-Alexander in 2002 is niet meer voltooid.

Over het kunstwerk `Bewogen scherm' schreef de schrijver André Langejan voor de gemeentelijke kunstwerkenwaaier Kunstwegwijs het volgende:

"De hoogte, de diepte, breedte, lengte. Waar je ook bent in dit beeld, je zult verdwalen. Toch hoef je nooit bang te zijn de weg kwijt te raken. Overal is lucht en helderheid. Overal zijn ingangen die op hetzelfde moment uitgangen zijn. Uitgebreid en zwaar is het beeld: een grootse structuur, een ongeremde toren van Babel. Tegelijkertijd is het de speelse weergalm van een molecuul. Fijn en klein. Het beeld kan, al trillend, de omgeving mee laten resoneren en daardoor verder zelf in beweging komen. Eenmaal aangestoken door deze verborgen uitbundigheid wordt alles eromheen, hoe zwaar ook van zichzelf, licht en vrolijk. Grijze gebouwen krijgen nieuwe kleur. Ze kunnen weer ademhalen."

Zie ook de rubriek Kunst op Straat in onze subsite Kunst en Cultuur.