Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 11 februari

Aan tafel voor toekomst Vathorst West en Noord

'Aan tafel! Meekoken in de keuken van Vathorst West en Noord'. Dat is de titel van het 'kookboek' waarover de gemeenteraad zich dinsdag 24 februari buigt. In dit kookboek zijn de resultaten van de tweede creatieve sessie voor Vathorst West en Noord vertaald in vier gerechten (scenario's). Er is voor de metafoor van het kookboek gekozen, omdat het meer gaat om de ingrediënten die in de scenario's zijn verwerkt dan om de voorliggende scenario's zelf. Het kookboek illustreert bovendien het creatieve proces van de werkateliers. Tijdens de Ronde van 24 februari wil het college van de raad horen welke 'ingrediënten' de raadsleden meegeven aan de deelnemers voor de derde en laatste sessie.

In januari 2008 heeft de gemeenteraad de startnotitie Vathorst West en Noord vastgesteld. Amersfoort wil voor beide gebieden tegelijkertijd plannen maken. Daarmee wordt de kans benut om op een goede en samenhangende manier een kwaliteitsslag te maken voor de afronding van de stad aan de noordkant. Het maken van de plannen gebeurt samen met bewoners, belanghebbenden en organisaties in drie creatieve sessies (werkateliers). De gemeente heeft daarbij de regie. De gemeenteraad beslist uiteindelijk voor welk plan gekozen wordt. Afspraak is dat na elk werkatelier de resultaten worden teruggekoppeld aan de gemeenteraad. De raad geeft vervolgens suggesties mee voor de volgende creatieve sessie.

Bij de plannen voor Vathorst West en Noord gaat het overigens om een ontwikkeling op de langere termijn. De bouw van woningen vindt pas plaats na 2015. Vathorst Noord kan mogelijk eerder ontwikkeld worden.

Verantwoordelijk wethouder Boeve is onder de indruk van de resultaten van de tweede creatieve sessie. "Bewoners en belangenorganisaties hebben met veel enthousiasme verrassende plannen bedacht. Het kookboek illustreert ook heel goed het creatieve proces en de verschillende keuzemogelijkheden die er zijn. Ik ben ervan overtuigd dat de raadsleden uit het kookboek de juiste ingrediënten kunnen meegeven voor de ontwikkeling van Vathorst West en Noord", aldus Boeve. "En het is goed, ook in de huidige tijd, dat Amersfoort plannen blijft maken voor de toekomst."

Ruimtelijke en financiële kaders
Voor het maken van een visie voor Vathorst West (185 ha) en Noord (150 ha) heeft de gemeenteraad een aantal ruimtelijke en financiële kaders meegegeven. In Vathorst West komen woningen. Onderbouwing hiervoor is de toekomstige woningbehoefte van de stad én de opdracht van de provincie Utrecht om mede in de woningbehoefte van de provincie te voorzien. Vanuit deze woningbouwbehoefte ligt er een opdracht voor Amersfoort om 3000 woningen te bouwen. Daarnaast is er vanuit de Amersfoortse Woonvisie de opdracht dat er invulling wordt gegeven aan zowel collectief als particulier opdrachtgeverschap, gevarieerde woonmilieus en duurzaamheid. Vathorst Noord (boven rivier de Laak) blijft vooral een groen gebied. Vanuit de polder gezien kan dit gebied dienen als buffer tussen Vathorst en het vogelgebied Arkemheen. De financiële opgave is dat de ontwikkeling van Vathorst West en Noord 20 miljoen opbrengt om de afkoop van de baggerproblematiek goed te maken. Kookboek
Op 8 juli 2008 zijn de resultaten van de eerste creatieve sessie in de Ronde gepeild. Toen heeft de raad aangegeven meer tegenstellingen te willen in de te ontwikkelen scenario's, zodat er ook echt wat te kiezen valt. Op 24 september 2008 hebben de deelnemers aan de hand van de 'basisingrediënten' die de raad heeft meegegeven en hun eigen 'ingrediënten' vier 'gerechten' samengesteld. Hierbij hebben zij de uitersten opgezocht als het gaat om bijvoorbeeld duurzaamheid, hoog- en laagbouw, harde en zachte overgangen naar het landschap, flexibiliteit en bijzondere woonvormen. De vier gerechten zijn in december in verschillende extra onderzoeksateliers verder uitgewerkt, aangescherpt en onderscheidender gemaakt. De gerechten hebben de namen sushi (hoogstedelijke Cradle tot Cradle), waterzooi (duurzaam Hoog Duijst), lasagne verde (berg en wonen) en buurt BBQ (gezellig dorp Zevenhuizen-Oost) gekregen.

Raad gevraagd suggesties te doen
De vier gerechten tonen de verschillende mogelijkheden en combinaties in hun 'meest extreme vorm. In deze gerechten krijgt de raad tegelijkertijd programmatische keuzes voorgelegd zoals aantallen woningen, te gebruiken oppervlakte en ander ruimtegebruik. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad uit de gepresenteerde scenario's suggesties doet welke ingrediënten verwerkt moeten worden in de uiteindelijke ontwikkelingsmodellen die in de derde en tevens laatste creatieve sessie samengesteld zullen worden.

Noot voor de redactie,