Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Filosofie en bouwstenen van een moderne levenskunst

3 mrt 2009 20:00

Locatie: Studium Generale Lawickse Allee 13, Wageningen
Organisatie: Studium Generale

Filosofie en bouwstenen van een moderne levenskunst - Dick Kleinlugtenbelt

Wat is levenskunst? Wanneer ontstaat levenskunst? Wat zijn de uitgangspunten van levenskunst? Wat is het programma van de levenskunst? Waarom spreken we over âkunstâ?

Een lezing over de basis van de filosofie van de levenskunst. Die blijkt een oefening te zijn in het zelf nadenken. Dat doe je vragend en onderzoekend, in dialoog met jezelf en je omgeving. In beweging gezet door een stemming, is het een filosofie van de levensweg die mogelijkheden aanreikt voor de vormgeving van het eigen leven.

Levenskunst
In de Akademia Honora een reflectie op het persoonlijke.

Hoe kun je je leven bewust leiden en inrichten? Welke kennis en vaardigheden heb je daarvoor nodig? En hoe kun je omgaan met religie, politiek en traditie?
De filosofie van de levenskunst zoekt naar antwoorden op dergelijke vragen. Doordat veel oude zekerheden wegvielen, staan moderne mensen vrijer tegenover hun leven. De levenskunst wil de autoriteit van die oude zekerheden niet herstellen. Ze wil aangeven, hoe je de moderne vrijheid ten volle kunt benutten.

De rode draad door dit programma zijn vier lezingen van filosoof en socioloog Dick Kleinlugtenbelt. Hij schreef onder andere ?Mensbeelden en levenskunst?. Januari 2009 verschijnt een boek van zijn hand over levenskunst en vriendschap. De lezingen zijn ook apart te volgen.

Bestellen:

Mensbeelden en levenskunst / druk 1
Mensbeelden en levenskunst / druk 1
Dick Kleinlugtenbelt