FNV Sport

Gezocht leden klankbordgroep arbocatalogus!

De WOS (Werkgeversorganisatie in de Sport) gaat samen met de Nederlandse Federatie van Betaald Voetbal Organisaties (FBO) en de vakorganisaties een arbocatalogus voor de sport samenstellen. In deze arbocatalogus staan praktische handleidingen en beschrijvingen van arbeidsmiddelen en werkmethoden voor een aantal gezondheids- en veiligheidsrisico's die relevant zijn voor de sportsector.

Arbocatalogus is een gevolg van het beëindigen van veel regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Vanaf 1 januari 2010 beperkt de overheid zich tot het vaststellen van doelvoorschriften in de Arbowetgeving. Dat betekent dat alleen nog het beschermingsniveau wordt vastgesteld en niet meer de wijze waarop daaraan invulling wordt gegeven. De overheid laat de sectoren zelf bepalen met welke middelen en maatregelen aan de gestelde doelen van de Arbowet voldaan kan worden. Hierdoor krijgt de sportsector een unieke kans om afspraken te maken die meer passen bij de eigen sector.

De onderhandelingen met een gespecialiseerde organisatie om een arbocatalogus voor de sportsector te maken zijn inmiddels zo goed als afgerond. Dit betekent dat we op korte termijn kunnen starten met het verzamelen van relevante informatie over de gezondheids- en veiligheidsrisico's binnen de sportsector. In eerste instantie zal daarbij de nadruk liggen op de werkzaamheden van bureaumedewerkers, waarbij gedacht kan worden aan beeldschermwerk en werkdruk.

Om goed aan te kunnen aansluiten bij de behoeften in de sportsector is de kennis en ervaring uit het werkveld nodig. Wie anders kan beter beoordelen welke oplossingen en beschrijvingen het meest relevant zijn en recht doen aan de praktijk? Om deze kennis en ervaring te verzamelen wordt een klankbordgroep van werkgevers en werknemers gevormd, die maximaal drie keer bijeenkomt. Daarnaast zullen de deelnemers gevraagd worden om conceptteksten te beoordelen en praktijkproblemen en -oplossingen aan te dragen.

De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op dinsdag 3 maart 2008 van 13.30 uur tot 16.30 uur bij FNV Sport, Oudenoord 170 te Utrecht.

Ben je geïnteresseerd in deelname aan de klankbordgroep? Meld je dan aan bij Mariska Exalto via mexalto@fnvsport.nl of via 079-3536787.