Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer repareert duale stelsel

20 februari 2009

Na de krokusvakantie behandelt de Eerste Kamer op dinsdag 3 maart 2009 voorstellen van de regering om de Gemeente- en Provinciewet te wijzigingen naar aanleiding van de evaluatie van de dualisering als gevolg waarvan o.a. dagelijkse bestuurders van gemeenten en provincies geen deel meer kunnen uitmaken van hun partijpolitieke fracties ( 30.902 ).

De wijzigingen zijn voor een deel technisch van aard en voor een deel inhoudelijk. Een technische aanpassing betreft bijvoorbeeld de procedure bij het ontslag van een wethouder/gedeputeerde naar aanleiding van een aangenomen motie van wantrouwen van gemeenteraad of provinciale staten. Een inhoudelijk verandering gaat bijvoorbeeld over de regels met betrekking tot de besteding van gelden voor fractieondersteuning.

Voor het debat hebben zich de volgende senatoren gemeld: de heren Engels (D66), Vliegenthart (SP), Holdijk (SGP/CU) en Dölle (CDA).

Ook op 3 maart heropent de Eerste Kamer het debat met minister Van der Hoeven van Economische Zaken over de verantwoording van de effectiviteit van overheidsmaatregelen op het gebied van efficiency. In deze derde termijn gaat het vooral over de motie van mevrouw Sylvester (PvdA), waarin de regering wordt verzocht op zo kort mogelijke termijn fiscale maatregelen te nemen waardoor energiebesparing op grote schaal aantrekkelijker wordt voor woningen en bedrijfspanden. Mevrouw Kneppers-Heynert (VVD) en de heer Reuten (SP) hebben zich tot nu toe voor deze derde termijn ingeschreven.