Gemeente Geldermalsen

Raadsvergadering februari 2009

24 februari 2009 - Op 3 maart is de 2e raadsvergadering van dit jaar. Op de website staat de agenda met bijbehorende stukken. > gemeentebestuur > gemeenteraad > vergaderingen. U leest hier een korte toelichting op de belangrijkste agendapunten.

Rekenkamer geeft verbeterpunten voor Subsidiebeleid De manier waarop de gemeente Geldermalsen welzijnssubsidies geeft is veranderd. Dit komt mede door de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het rekenkameronderzoek bekeek hoe efficiënt en effectief het subsidiebeleid nu is. De rekenkamer concludeert dat er goede voorwaarden zijn met het beleidskader, de subsidieverordening en een beschrijving van subsidieprocessen. Het gebruik van de instrumenten vraagt om extra aandacht. De commissie geeft 2 aanbevelingen:

* De effectieve en efficiënte uitvoering meer planmatig uitvoeren
* Een planning& control cyclus voor de grote gesubsidieerde instellingen zodat een consequente aansturing betere mogelijk is.

De rekenkamercommissie maakt de twee verbeterrichtingen concreet met negen actiepunten. De commissie Bestuur & Middelen stelt de raad voor om het rapport met de aanbevelingen over te nemen. Het college wil voor de subsidies van 2010 met een verbeterplan komen waarin de aanbevelingen zijn meegenomen.

Mobiliteitsactieplan gelijk door naar raad
Bij de behandeling in de commissievergadering bleek de commissie enthousiast en positief over het mobiliteitsactieprogramma voor 2009. De opzet van het plan geeft duidelijk inzicht in wat er wordt gedaan voor welke kosten. Vooraf was gepland om op basis van een opiniërende bespreking in de commissie tot een definitief actieplan te komen. Door de positieve beoordeling kan het plan nu in één keer naar de raad voor vaststelling. Ook de klankbordgroep mobiliteit is enthousiast .

Het mobiliteitsactieprogramma geeft jaarlijks weer welke aspecten van het Mobiliteitsplan 2020 worden aangepakt tegen welke kosten. In de periode dat het mobiliteitsplan 2020 ontstond zijn veel verkeer vraagstukken niet uitgevoerd in afwachting van het plan. Met het actieprogramma 2009 wordt een inhaalslag gemaakt en staat voor 1,4 miljoen aan werkzaamheden beschreven.

Raadsbrief wordt beslisdocument bij Beheerplannen De gemeenteraad is met een raadsinformatiebrief aanvullende geïnformeerd over de aanpak van de beheerplannen. Er komen dit jaar 7 geactualiseerde beheerplannen. Deze zijn voor de voorjaarsnota klaar. De kosten kunnen dan meegenomen worden in de begroting. Het is niet mogelijk om alle plannen op tijd te actualiseren en de kosten mee te nemen in de begrotingscyclus. Voor de overige beheerplannen komt er wel een quickscan. Deze geven een globaal beeld en worden na begrotingsbehandeling aan de raad voorgelegd.

De raadsinformatiebrief is in eerste instantie bedoeld om de raad te infomeren. Het presidium (de voorzitters van de fracties die samen met de burgemeester o.a. bepalen welke onderwerpen op de agenda komen) besloot de brief als beslisdocument aan de raad voor te leggen. Naar verwachting richt de discussie in de raad zich op de vraag hoe om te gaan met de financiële lasten die nog uit de quickscan voortkomen. De resterende nog te actualiseren beheerplannen komen pas in 2010 in de begrotingsbehandeling terug. Dan is er al een nieuwe raad gekozen.

Overkapping Travers
Een tweede raadsinformatiebrief gaat over de (on)mogelijkheden om de Traverse te overkappen. Het presidium stelt voor om deze brief te behandelen bij de ingekomen stukken en met de inhoud in te stemmen. Dat zou betekenen dat er geen overkapping op de traverse komt.