Gemeente Rotterdam

De commissie Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie zal op dinsdag 3 maart om 9.30 een bezoek bregen aan Zorgcentrum Hoppestyn in Kralingen. Hier zullen zij het gaan hebben over maatschappelijke opvang voor dak- en thuislozen en ze gaan in gesprek met jonge moeders die in verschillende stadia van het proces van opvang bevinden. De commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur zal op woensdag 4 maart om 14.00 een bezoek brengen aan het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) hier zullen zij o.a in gesprek gaan met organisaties en kunstenaars over het beleid van beeldende kunst in Rotterdam. De commissies Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport, Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer en Bestuur, Veiligheid en Middelen zullen deze week over verschillende onderwerpen vergaderen in het stadhuis .

Commissie Maatschappelijke ondersteuning, Volksgezondheid en Participatie
Dinsdag 3 maart 9.30 - 13.00 uur
Zorgcentrum Hoppesteyn, Boezemsingel 100 en Centrum voor Dienstverlening, Glashaven 42
De commissie houdt een externe oriëntatie over twee thema's. Allereerst het doorstromen van dak- en thuislozen in de maatschappelijke opvang met als uiteindelijk doel een eigen inkomen en zelfstandig wonen. De commissieleden gaan in Zorgcentrum Hoppesteyn in gesprek met jonge moeders die zich in verschillende stadia van het proces van opvang bevinden. Als tweede thema komt aan bod het overhevelen van taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) van het rijk naar de gemeente. Het gaat hierbij onder meer over het overhevelen van de ondersteunende begeleiding naar de gemeente, waarbij wordt bekeken of vrijwilligerswerk een oplossing kan zijn. In het Centrum voor Dienstverlening (CvD) praten de commissieleden met diverse vrijwilligers en medewerkers van het CvD.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport Woensdag 4 maart 9.30 uur
Wethouder Karakus geeft de commissie een toelichting op de stand van zaken van de gevolgen van de economische crisis voor de Rotterdamse woningmarkt. Hierna spreekt de commissie over het afdoeningsvoorstel voor de motie-Hagenaars e.a. en de motie-Pastors inzake "Starters op de Rotterdamse Woningmarkt". Vervolgens bespreekt de commissie nogmaals de voortgang van de ontwikkelingen rondom het Stadionpark. De commissie had tijdens de vorige bespreking van dit onderwerp nog veel vragen, met name over mobiliteit en verkeersaspecten. Tenslotte spreekt de commissie over de sluiting van sporthal Asterlo in Rotterdam-Zuid, de afdoening van de motie-Heijmen "Mooie Stad" en over de derde kwartaalrapportage 2008 Pact op Zuid.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur
Woensdag 4 maart 14.00 uur
Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), Nieuwe Binnenweg 75 De commissie wil tijdens deze externe oriëntatie inzicht krijgen in de verschillende rollen van de organisaties die het beleid over beeldende kunst in Rotterdam vormgeven. Voorbeelden van deze organisaties zijn het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) en de dienst Kunst en Cultuur (dKC). Daarnaast wil de commissie horen wat kunstenaars ervaren en verwachten van deze organisaties. Na toelichting van dKC en CBK gaan de commissieleden met de organisaties en kunstenaars in discussie. Doel is het formuleren van aandachtspunten voor het kunstbeleid voor het komende jaar en voor de overdracht aan de nieuwe gemeenteraad in 2010.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Vervoer Donderdag 5 maart 9.30 uur
De commissie bespreekt de Ondernemersregeling Kansenzones Rotterdam. Dit is een regeling waarbij ondernemers een investeringspremie van de overheid kunnen krijgen. Vervolgens komt het plan van aanpak voor een autovrije zondag in 2009 aan bod. Ook bespreken de commissieleden het masterplan "Hoek van Holland, de nieuwe hot spot van Rotterdam" en de stand van zaken van de verbeteractiviteiten voor de Rotterdamse markten. Als laatste staat op de agenda van de commissievergadering het advies van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) over Internationale Acquisitie, oftewel het aantrekken van nieuwe buitenlandse bedrijven.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen
Donderdag 5 maart 19.00 uur
Tijdens de commissievergadering gaat de commissie met het college in gesprek over de huidige aanpak van de zogenaamde hot spots. Een hot spot bestaat uit één of meer straten waar criminaliteit, overlast, vervuiling en verloedering het beeld bepalen. Ook spreekt de commissie over het toezicht op metrostations door het inzetten van buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's). Verder komt aan de orde het subsidiebeleid van de gemeente Rotterdam en de bespreking van het Rekenkamerrapport "Aanwijzingen voor inhuur" over externe inhuur door de gemeente Rotterdam.