Homo-emancipatie volop in belangstelling bij gemeenten

27/02/2009 12:33

MOVISIE

Gemeenten hebben veel meer aandacht voor homo-emancipatie dan twee jaar geleden. Dat is de belangrijkste conclusie van het monitoronderzoek dat MOVISIE elke twee jaar doet onder Nederlandse gemeenten. Op dinsdag 3 maart 2009 presenteert MOVISIE de uitkomsten van de Derde monitor gemeentelijk homo-emancipatiebeleid in Utrecht. Aan het onderzoek zijn twee prijzen verbonden. De Lantaarnprijs gaat naar de gemeente met het beste homo-emancipatiebeleid. Den Haag, Utrecht en Nijmegen zijn hiervoor genomineerd. De Gouden Zaklantaarn is een aanmoedigingsprijs voor een kleine gemeente.

Belangrijkste resultaten

Het percentage gemeenten dat rekening zegt te houden met de positie van homoseksuelen is gestegen van 6,2 naar 11,3 procent van alle Nederlandse gemeenten. Waren er in 2006 nog maar 42 gemeenten die twee of meer beleidsmaatregelen ter bevordering van de homo-emancipatie namen, in 2008 is dat aantal gestegen naar 123 gemeenten. Onderzoekster Judith Schuyf van MOVISIE: "De stijging heeft ongetwijfeld mede te maken met de inzet van minister Plasterk van OCW. Zijn homonota Gewoon homo zijn en het Koplopersprogramma waaraan achttien grote steden meedoen, heeft een positieve invloed op de homo-emancipatie in Nederland." Tegelijkertijd constateert Schuyf dat de praktijk soms wat minder rooskleurig is: "We zien het beleid helaas nog niet altijd terug in de uitvoering. Daar moet nog verbetering in komen."

Grote versus kleine gemeenten

172 van de 443 gemeenten in Nederland deden eind 2008 mee aan het monitoronderzoek. Over het algemeen hebben grotere gemeenten meer mogelijkheden om gericht homobeleid te voeren, al was het maar vanwege hun grotere inwoneraantal. "Des te meer valt het op dat van de grootste 50 gemeenten er maar 21 zeggen iets 'subtantieels' te doen aan homo-emancipatie", vindt Schuyf. Zo hebben grote steden als Almere, Zaandam, Zoetermeer, Alkmaar, Breda, Helmond, Hengelo en Venlo geen specifiek beleid voor hun homoseksuele burgers. Schuyf: "Tegelijkertijd kunnen we gelukkig constateren dat hoe langer hoe meer kleine gemeenten het belang van homo-emancipatiebeleid onderkennen. Heemskerk Langedijk en Kerkrade zijn hiervan goede voorbeelden."

Allochtone jongeren met homoseksuele gevoelens

Een ander opvallend resultaat: slecht 6 van de 172 gemeenten die meededen aan het monitoronderzoek, zeggen dat allochtone jongeren met homoseksuele gevoelens weten waar ze terecht kunnen. Schuyf: "Met de toenemende verkleuring is dit natuurlijk een zorgelijk resultaat. Juist onder allochtone homo's zijn veel dubbelbinders. Dat zijn jongens en meiden die zowel loyaal willen zijn aan hun homoseksualiteit als aan hun eigen etnische kring. Veel van hen krijgen hierdoor ernstige psychische problemen."

Bijeenkomst 3 maart

Op dinsdag 3 maart 2009 presenteert MOVISIE de monitor gemeentelijk homo-emancipatiebeleid in het Jacobitheater in Utrecht. De Lantaarnprijs en Gouden Zaklantaarn worden uitgereikt door een jury onder leiding van Peter Rehwinkel, burgemeester van Naarden (onder voorbehoud).





http://www.movisie.nl