Pijnacker-Nootdorp


datum 27 mei 2009

Laag energie asfaltbeton op wegen in Keijzershof ­ Pijnacker Zuid

In opdracht van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zal BAM Wegen Regio West begin juni laag energie asfaltbeton (LEAB) aanbrengen op de toegangswegen in Keijzershof (Pijnacker-Zuid). Wethouder Leo Suijker (verantwoordelijk voor Pijnacker Zuid en Natuur en milieu) zal woensdag 3 juni om 10.30 uur in de toegangsweg vanaf de rotonde van de N470 naar Keijzershof de eerste meters asfalt `draaien'.

Pijnacker-Nootdorp heeft een actief duurzaamheidsbeleid. Afgesproken is dat in nieuwe wijken zo duurzaam mogelijk wordt gebouwd. In dat kader is dan ook gekozen voor het aanbrengen van LEAB als onderlaag bij de asfaltering van wegen in plaats van een conventionele onderlaag. Door de lagere productie- en verwerkingstemperaturen van LEAB ­ dat door de BAM Wegen zelf is ontwikkeld ­ wordt het energieverbruik bij de productie met circa dertig tot veertig procent verminderd. Hierdoor ontstaat, ten opzichte van conventioneel asfaltbeton, een evenredige reductie in de uitstoot van CO2.

BAM Wegen brengt in Keijzershof ongeveer 900 ton LEAB aan. Dit levert een CO2-reductie op van bijna 7.000 kg. Een dergelijke hoeveelheid komt overeen met een jaarlijkse CO2-opname van ruim 200 bomen. Het LEAB is geproduceerd door de KIWA-gecertificeerde ACB in Amsterdam.