Waterschap Zuiderzeeland


Informatieavonden op 3 en 4 maart

Publicatiedatum : 27 februari 2009

Persbericht

Waterschap Zuiderzeeland heeft nieuw beleid opgesteld voor de jaarlijkse maaischouw van sloten, voor het herprofileren en voor het dempen van sloten. Dit beleid ligt tot en met 11 maart 2009 ter inzage. Dinsdag 3 en woensdag 4 maart a.s. organiseert het waterschap informatieavonden over deze onderwerpen. U bent van harte welkom!

De avonden zijn:
* dinsdag 3 maart 2009, Hotel Emmeloord (Het Hooiveld 9, Emmeloord), van 19.30 tot 21.30 uur
* woensdag 4 maart 2009, Waterschapshuis (Lindelaan 20, Lelystad), van 19.30 tot 21.30 uur.

Beide avonden is de zaal vanaf 19.00 uur open.

Maaischouwbeleid sloten
In het nieuwe beleid worden sloten twee maal per jaar geschouwd, plus één keer extra in het wateraanvoergebied. Weg- en erfsloten waarop geen drainage uitkomt, worden niet meegenomen. Wel blijven alle sloten, dus ook de weg- en erfsloten, opgenomen in de legger.

Herprofileren sloten
Bij een steekproef in de Noordoostpolder bleek een kwart van de kavelsloten niet meer genoeg water te kunnen bergen. Dit kan veroorzaakt zijn door onder meer grondbewerking, bodemdaling of niet optimaal onderhoud. Waterschap Zuiderzeeland moet er voor zorgen dat wateroverlast slechts zeer beperkt kan voorkomen. Het wil daarom dat de sloten in zijn gehele werkgebied hun oorspronkelijk profiel liggen.

Dempen sloten
Soms willen mensen kavel-, erf- of wegsloten dempen. Dit is uitsluitend toegestaan als het waterschap daarvoor een keurontheffing heeft afgegeven. Hierin staan de voorwaarden die aan het dempen zijn verbonden, zoals het compenseren van het waterbergend vermogen dat door het dempen verloren gaat.

© Waterschap Zuiderzeeland