Minister Verhagen bezoekt Mensenrechtenraad Verenigde Naties

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen brengt dinsdag 3 maart een bezoek aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in het Zwitserse Genève. In zijn toespraak zal hij pleiten voor een eind aan blokvorming en politisering binnen de Raad, zodat effectief en geloofwaardig toezicht mogelijk is op de uitvoering van de internationale mensenrechtenverdragen.

De Mensenrechtenraad heeft 47 leden, die worden gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Nederland is sinds 2006 lid en sinds 2007 vice-voorzitter. Deze maand komt de Raad voor de tiende keer bijeen.

Minister Verhagen zal ervoor pleiten dat de trend bij de Verenigde Naties van the West against the rest wordt doorbroken. Anders vreest hij dat de Raad in dezelfde negatieve spiraal terechtkomt als zijn voorloper, de Mensenrechtencommissie.

Tijdens zijn bezoek aan de Mensenrechtenraad zal minister Verhagen eveneens onder meer spreken met de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens, Navenethem Pillay, en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, António Guterres.

Noot voor redacties (