Gemeente Brummen


Conferentie Rondkomen in Brummen succes

03-03-2009)

Samen nadenken over verbeteringen

Ruim 100 mensen bogen zich afgelopen vrijdag 27 februari over de vraag hoe de positie van minima in Brummen beter kan. Wethouder van Klinken van Sociale Zaken, Bert van Kolfschoten hoofd van de afdeling Samenleving en Yvonne ten Holder, directeur van de stichting Welzijn Brummen daagden de aanwezigen uit om met ideeën en suggesties te komen voor nieuw beleid en nieuwe activiteiten. Temeer omdat ook in de gemeente Brummen steeds meer inwoners op of onder de armoedegrens leven. Een groot deel van deze mensen is niet bij de gemeente of instanties bekend. Dit komt omdat men geen gebruik maakt van voorzieningen die juist voor deze groep mensen bedoeld zijn. De organisatie van de conferentie gebeurde in samenwerking met de EAPN, het europees anti armoede netwerk.

Onderwerpen van gesprek
Onder de aanwezigen waren veel minima en ook veel vertegenwoordigers van organisaties zoals de ouderenbond, de kerken, ondernemers en wijkraden. In kleine groepen spraken ze over kwesties als: Hoe de positie van mensen met een minimum inkomen kan verbeteren. Wat kun je eraan doen dat mensen zich buitengesloten voelen. Hoe voorkom je schulden, ook bij jongeren en op welke manier kan de gemeente het gebruik van voorzieningen makkelijker maken.

Enkele uitkomsten
De gesprekken aan de tafels waren intensief en indringend. Er groeide begrip door interesse in ieders levensverhaal. Vervolgens dacht men samen na over verbeteringen. Op deze manier ontstonden veel goede, grote en kleine idee ë n. Deze ideeën zijn allemaal van belang voor het opstellen van het nieuwe beleid. Omdat ze niet allemaal genoemd kunnen worden, leest u hieronder een greep uit de suggesties:
* Mensen weten te weinig over de bestaande maatregelen en activiteiten. Daarom is meer voorlichting nodig in groepsverband, bij mensen thuis of door een persoonlijke brief die bij alle inwoners van Brummen op de mat valt samen met een folder waarin alle voorzieningen en activiteiten staan.

* Mensen gebruiken elkaars kennis en talenten te weinig. Daarom zou een website over rondkomen met een minimum inkomen nuttig zijn net als een talentenbank, hobbymarkt of het uitwisselen van klussen. Een formulierenbrigade kan mensen helpen met het invullen van aanvragen van voorzieningen.

* Mensen komen snel in een isolement. Samen activiteiten doen die weinig of niets kosten is een oplossing. Een eetgroep of wandelgroep zou wat kunnen zijn.

* Mensen hebben vaak een negatief beeld over gezinnen met een minimuminkomen. Kinderen en jongeren zijn soms hard naar elkaar toe. Daarom is het goed om op school over het onderwerp lessen te maken. Dat kan ook helpen om jongeren uit de schulden te houden.

Geweldige inzet van deelnemers!
Na afloop toonde Wethouder van Klinken zich opgetogen over de opkomst, de inzet van de deelnemers en de vele goede ideeën. Wethouder Van Klinken: Deze idee ë n worden gebruikt om nieuw minimabeleid voor de gemeente Brummen op te stellen. Het was goed om ideeën bij de mensen zelf op te halen. Deze gaan we gebruiken als bouwstenen voor nieuw beleid. Volgens de heer van Kolfschoten kunnen sommige ideeën ook snel opgepakt worden. Ook wil hij het nieuwe beleid, voordat het door de raad wordt vastgesteld, met de betrokkenen bespreken. De heer Volker, voorzitter van de cliëntenraad, sloot af met de woorden dat het een geslaagde dag was. Geslaagd vanwege de open dialoog en de vele suggesties. Deze suggesties ziet hij graag terug in de programmas van de politieke partijen of in nieuw beleid van de gemeente. Daarnaast zei hij dat ook de Brummense organisaties veel kunnen doen, net als de mensen zelf. Tot slot stelde de heer Volker voor om over een halfjaar nog eens bij elkaar komen. Om dan te zien in hoeverre alle mooie woorden al werkelijkheid zijn geworden.