KPMG

Kredietcrisis noopt tot alternatieve bronnen van kapitaal

03|03|09 - Uit onderzoek van KPMG Meijburg & Co blijkt dat met name de spaarmarkt mogelijkheden biedt om kapitaal te genereren.

De kredietcrisis noopt tot alternatieve bronnen om kapitaal te genereren. Vooral de spaarmarkt biedt hiertoe mogelijkheden, zo blijkt uit onderzoek van KPMG Meijburg & Co. "Het mondiale sparen zal dan intensief gestimuleerd moeten worden", contateert Valentijn van Noorle Jansen van KPMG Meijburg. Van Noorle Jansen: "Daarbij zullen zowel overheden als de mondiale financiële dienstverleningssector nauwer moeten gaan samenwerken. Op die manier worden consumenten wereldwijd gestimuleerd intensiever te gaan sparen en ontstaat een alternatieve bron van kapitaal naast de groothandelsmarkten."

KPMG deed onderzoek naar de belastingheffing op spaartegoeden in een aantal vooraanstaande landen en de activiteiten die internationale organisaties ontplooien om de grensoverschrijdende spaarmarkt opener te maken en belastingontduiking tegen te gaan. Daaruit blijkt een enorme variatie in fiscale regimes, waarbinnen slechts weinig concessies worden gedaan aan internationale spaarders.

"Inspanningen om te komen tot een werkelijk internationale spaarmarkt zijn het duidelijkst zichtbaar binnen de Europese Unie", weet Van Noorle Jansen. Van Noorle Jansen: "In de EU neemt de Europese Commissie gerechtelijke stappen tegen overheden met belastingstelsels die nog steeds binnenlandse spaartegoeden bevoordelen ten opzichte van tegoeden in andere landen. Tegelijkertijd werken Europese regeringen samen om financiële dienstverleners te dwingen informatie te geven over spaartegoeden die zijn gestort door mensen uit andere landen. Overheden staan dan ook voor de uitdaging zich aan te sluiten bij deze internationale inspanning om te komen tot open grenzen voor spaartegoeden. Ze dienen samenhang te brengen in de vele verschillende manieren waarop spaartegoeden worden belast."

Bij het ontwerpen van toekomstige internationale spaarproducten zal volgens Van Noorle Jansen rekening moeten worden gehouden met de extra kosten van veel strengere disclosurevereisten. Van Noorle Jansen: "Bovendien zullen financiële dienstverleners alleen toestemming krijgen om nieuwe markten te opereren indien de transparantie wordt vergroot. Ondernemingen die dit voor ogen hebben, moeten met overheden gaan samenwerken en zo mede vorm geven aan nieuwe regelgeving. Je kunt het spaarders wereldwijd niet kwalijk nemen als ze denken dat het rendement op hun spaartegoeden niet de eerste zorg is van overheden die vooral gericht zijn op het ontlopen van de ergste effecten van de recessie", zegt Van Noorle Jansen.

Van Noorle Jansen: "Dit zal moeten veranderen om de spaarquotes te verbeteren en te zorgen dat kapitaal weer gaat stromen. Overheden en de financiële dienstverleningssector hebben dankzij de totstandkoming van een werkelijk internationale spaarmarkt de kans om dit te bereiken. Dit is een kans die niet mag worden gemist."

Uit het onderzoek blijkt volgens Van Noorle Jansen dat Brazilië op dit moment één van de landen is die het goede voorbeeld geeft. Van Noorle Jansen: "Het succes van de economie heeft het vertrouwen in de economie opgestuwd, waardoor spaartegoeden zijn toegestroomd. Dankzij gerichte concessies binnen het fiscaal bestel is de buitenlandse deelname op de Braziliaanse effectenbeurs toegenomen. Bovendien hebben buitenlandse spaarders de kans gekregen te investeren in speciale collectieve beleggingsfondsen die zijn opgezet door de overheid en die zijn vrijgesteld vermogenswinstbelasting en vennootschapsbelasting." Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.