Provincie Utrecht

Provincie steunt vrijwilligersinitiatieven in Leidsche Rijn

3-3-2009 -

Subsidie voor negen projecten wonen, welzijn en zorg: regeling opnieuw open

Welzijnsstichting Doenja en de Vrijwilligerscentrale Utrecht krijgen respectievelijk EUR20.000 en EUR24.850 van de provincie Utrecht voor projecten in Leidsche Rijn. Het gaat om twee buurtkamers van Doenja en een vrijwilligersnetwerk op internet van de Vrijwilligerscentrale. De provinciale steun is onderdeel van het programma Wel Thuis! Dit programma heeft als doel mensen die zorg nodig hebben de kans te geven thuis te blijven wonen.

De buurtkamers zijn bestemd als ontmoetingsruimten voor bewoners met een beperking en ouderen. Naast een vast aanbod geeft Doenja bezoekers de ruimte om samen eigen ideeën en initiatieven te ontplooien, zoals gezamenlijke maaltijden en uitstapjes. Doenja wil bewoners van Leidsche Rijn als vrijwilligers inzetten en de doelgroep bij de ontwikkeling van de buurtkamers betrekken. De buurtkamers komen in cluster Voorn (Akrummerraklaan 131, Parkwijk) en Hof het Spoor (Operettelaan 629, Terwijde).

Webvrijwilligers
De Vrijwilligerscentrale Utrecht gaat in Leidsche Rijn vrijwilligers werven die vanwege een lichamelijke beperking weinig mobiel zijn, maar wel goed overweg kunnen met een computer. Ze worden gekoppeld aan organisaties die op zoek zijn naar online vrijwilligers en krijgen een opleiding. Vervolgens kunnen zij thuis achter de computer aan de slag met bijvoorbeeld het bijhouden van websites, het beheer van fora en chatfuncties of het bijhouden van adressenbestanden.

Wonen, welzijn en zorg
Naast Doenja en de Vrijwilligerscentrale krijgen zeven andere initiatieven subsidie van de provincie. Het gaat om één project in Utrecht, twee in De Bilt en één in Wijk bij Duurstede en Maarssen, en twee gezamenlijke projecten in respectievelijk Soest en Leusden, en Zeist, Utrecht en Amersfoort. Alle projecten hebben het vergroten en verrijken van het aanbod op het gebied van wonen, zorg en welzijn tot doel. De wensen van de cliënt staan hierbij centraal. Er is een groot aantal initiatieven op dit gebied, maar er komt nog weinig van de grond. Met de subsidieregeling wonen, welzijn en zorg maakt de provincie snellere realisatie van dergelijke initiatieven mogelijk.

Subsidieregeling opnieuw opengesteld
De subsidieregeling werd in 2008 voor het eerst opengesteld. In totaal waren er 58 aanvragen voor opgeteld ruim EUR3,7 miljoen. Er was in 2008 EUR400.000 beschikbaar. Dit bedrag is verdeeld over de negen genoemde projecten. Dit jaar wordt de regeling opnieuw opengesteld. Ouder- of cliënteninitiatieven, zorgaanbieders, gemeenten en welzijnsorganisaties kunnen tot 1 mei 2009 aanvragen indienen. De regeling is een onderdeel van het programma Wel Thuis!. Met Wel Thuis! werkt de provincie aan een samenhangend aanbod van wonen, welzijn en zorg met als doel om mensen die zorg nodig hebben waar mogelijk thuis te laten wonen