Gemeente Gaasterlân-Sleat


Intenting tegen baarmoederhalskanker

Deze maand krijgen ruim 15.700 Friese meisjes een persoonlijke uitnodiging voor een inenting tegen baarmoederhalskanker (HPV-vaccinatie). Deze inenting zit vanaf 2009 in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). 2 Maart start een eenmalige actie voor meisjes geboren in 1993, 1994, 1995 en 1996 om zich te laten inenten. In september starten de reguliere inentingen binnen het RVP, voor de 12-jarigen.

Driemaal prikken
De meisjes krijgen drie keer een prik om zich te beschermen tegen baarmoederhalskanker. Eén maand na de eerste kan de tweede prik worden gegeven. De derde prik wordt gegeven een half jaar na de eerste. Het is belangrijk dat de meisjes alle drie prikken halen. De vaccinaties werken alleen als ze alle drie worden gegeven. De jeugdgezondheidszorg van GGD Fryslân draagt zorg voor de uitvoering.

Inenting in Rijksvaccinatieprogramma
De minister van VWS heeft besloten vanaf september 2009 het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV), baarmoederhalskanker, voor alle 12-jarige meisjes op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het HPV-virus. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Inenting en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, `het uitstrijkje', ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

RELEVANTE LINKS
Prik en bescherm: voorkom baarmoederhalskanker