Platform Biologica


EU parlementariër op werkbezoek bij biologische groentekweekbedrijf
3 maart 2009

Op uitnodiging van de productwerkgroep Glasgroenten van Bioconnect was Europarlementariër Esther de Lange (CDA) vrijdag 27 februari jl. op werkbezoek bij het biologisch groentekweekbedrijf Groenland in Schalkwijk (Utrecht). Aanleiding voor het werkbezoek is de lopende Europese discussie over substraatteelt in de biologische landbouw.

Foto v.l.n.r. Esther de Lange (CDA), Ron van Dijk (Groenland), Marian Blom en Mari Marinussen (Biologica)

Eigenaar Ron van Dijk vertelde haar trots dat het glasgroentebedrijf al sinds 1970 op biologische wijze teelt, zonder kunstmest, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, met organische mest.

Aanleiding voor het werkbezoek is het verschil in interpretatie van de regelgeving in EU-lidstaten over substraatteelt in biologische landbouw. Volgens de EU-Verordening inzake biologische landbouw is substraatteelt verboden. Desondanks is het in Denemarken en andere Scandinavische landen toegestaan om groenten in kassen in containers met grond te telen. Dit valt volgens Nederland onder substraatteelt.

Tijdens het werkbezoek is er uitgebreid gesproken over dit onderwerp, te midden van tomaten- en paprikaplanten met hun wortels in de volle grond. Esther de Lange is voorstander van gelijke monniken, gelijke kappen. Dus wat in de ene EU-lidstaat land niet mag, mag in het andere ook niet. De Lange toonde zich een betrokken parlementariër met onder meer vragen over opbrengsten, bestrijding van ziekten en plagen, inkomen en de gevolgen van de economische crisis. De Lange zegde toe om de Europees landbouwcommisaris mevrouw Fischer Boel om meer eenduidigheid te vragen omtrent het verbieden van substraatteelt in de EU lidstaten.

Biologica juicht toe dat er vele nieuwe, meer duurzame initiatieven zijn, zoals het telen in containers met grond. Deze teeltmethode is alleen niet te rijmen met de biologische landbouw, waarin geldt dat de teelt moet plaatsvinden in een ecologisch actief systeem (lees: de volle grond).