Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Problematische jeugdgroepen in Zuidoost met 50 procent gedaald

3 maart 2009

De methode van het Ambulant Jongerenwerk (AJW) blijkt te werken. Het aantal problematische jeugdgroepen is sinds 2005 in Zuidoost met 50% gedaald. In 2005 telde het stadsdeel vijftien jeugdgroepen, in 2008 zeven. Sinds 2006 is het Ambulant Jongerenwerk (AJW) actief in Zuidoost. Het is geëvalueerd en nu in boekvorm uitgegeven door Spirit Jeugdzorg en stadsdeel Zuidoost.

Problematisch jeugdgroepen
Zuidoost heeft een bruisende jongerencultuur die positieve reacties oproept. Slechts een klein aantal jeugdgroepen verpest de sfeer. Een aantal veroorzaakt overlast, zoals geluidsoverlast of hinderlijk, intimiderend of zelfs crimineel gedrag. Gedurende de afgelopen twee en een half jaar is een methodiek Ambulant Jongerenwerk ontwikkeld en toegepast om de overlast tegen te gaan. Deze is gebaseerd op, en aangevuld met, goede ervaringen uit de praktijk. AJW is actief geweest van de H-buurt tot in Gein en van Holendrecht tot in Groeneveen.

Elvira Sweet, stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost: "In Zuidoost moeten jongeren zich vrij kunnen bewegen. Voor jongeren worden verschillende activiteiten zoals sport, workshops en cursussen aangeboden. Overlast op straat wordt echter niet getolereerd. Spirit combineert in de ontwikkelde aanpak het aanspreken van jongeren en ouders op eigen verantwoordelijkheid met het aanbieden van hulp als dit nodig is. Dit blijkt succesvol. De overlast op straat is afgenomen!"

De kracht van AJW
Raoul White, afdelingsmanager AJW Spirit: "De kracht van AJW schuilt in de manier waarop medewerkers contact leggen met de jongeren en hen bejegenen. De focus ligt op de groep jongeren tot en met 23 jaar. Het AJW spreekt jongeren op straat aan en probeert ze via individuele contacten te motiveren voor een andere bezigheid dan op straat hangen. Ze krijgen een aanbod voor scholing, werk en/of een zinvolle vrijetijdsbesteding, zoals activiteiten en sport in buurt- en jongerencentra. Ook spreken we ouders bij huisbezoeken aan op het gedrag van jongeren. We helpen ze hierbij met raad en daad. Naar ouders verleent het AJW een brugfunctie. Het contact met hen vindt plaats tijdens huisbezoeken."

Samenwerking
Voor de aanpak van de overlast werkt het team van Spirit samen met een aantal partners, zoals het stadsdeel, politie en justitie. Goede samenwerking met de partners blijft een voorwaarde. Vanaf dit jaar gaat ook stadsdeel Oost-Watergraafsmeer met de methode starten om overlastgevende jongeren aan te pakken.

---