Weide Bonfire als cadeau bij start paardencampagne Dierenbescherming

03/03/2009 15:15

Ned. Ver. tot Bescherming van Dieren

Den Haag/Erp 3 maart 2009 - Een graszode uit de wei van het gepensioneerde kampioenspaard Bonfire. Dat was dinsdagmiddag in Erp (N.Br.) het symbolische geschenk van Anky van Grunsven aan directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming begint 3 maart met onder meer abriposters en radiospots een voorlichtingscampagne waarin paardenbezitters informatie krijgen over de verzorging en huisvesting van hun dier. Op de actiesite www.dierenbescherming.nl/paardencampagne kan de paardenliefhebber terecht voor allerlei tips en nieuws.

De drievoudig Olympisch kampioene ondersteunt de campagne van de Dierenbescherming om het belang van weidegang en groepshuisvesting voor paarden te benadrukken. Dales schenkt het stukje grond van Bonfire binnenkort op zijn beurt aan Medy van der Laan, voorzitter van de Vereniging Eigen Paard, in de verwachting dat dit gebaar de paardeneigenaren tot nadenken stemt. Volgens Dales is voorlichting over paardenwelzijn hard nodig, omdat zijn organisatie ziet dat paarden en pony's in toenemende mate de dupe zijn van onvoldoende kennis bij hun verzorgers.

"Wij gaan een jaar lang hameren op het belang van een fatsoenlijke verzorging en huisvesting van paarden", aldus Dales. In eerste instantie richt de campagne zich op het belang van voldoende beweging van een paard in de frisse buitenlucht en het feit dat een paard een groepsdier is en in zijn eentje wegkwijnt. Ook hier demonstreerde Anky van Grunsven bij de start van de campagne hoe het eigenlijk hoort: weidemaatje 'Jolly Jumper' wijkt nimmer van de zijde van de oude Bonfire.

In Nederland worden ongeveer 400.000 paarden gehouden. Het algemene beeld is dat van de dieren die als hobby worden gehouden minstens de helft onvoldoende beweging krijgt. Het gaat daarbij naar schatting van de Dierenbescherming om 100.000 dieren. Paarden en pony's zijn groepsdieren die van nature het grootste deel van de dag 'wandelend' op zoek zijn naar voedsel. "Gedurende 23 uur per dag in een gesloten box verblijven is dus niet de bedoeling", vindt Frank Dales. Daar komt nog eens bij dat zo'n 80.000 hobbypaarden geen of onvoldoende contact hebben met soortgenoten. Volgens de Dierenbescherming is het niet in de buurt hebben van een soortgenoot voor een paard een kwelling.

De Dierenbescherming luidde precies een jaar geleden voor het eerst de noodklok over paardenleed in Nederland. Cijfers van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming lieten toen zien dat een kwart van het werk van de inspecteurs te maken heeft met verstoord paardenwelzijn. "Dat is inmiddels bijna een derde van hun dagelijks werk geworden", zegt Dales. Per jaar rukken opsporingsambtenaren en vrijwilligers van de Dierenbescherming ruim tweeduizend keer uit om meldingen over paardenleed af te werken.