Op het spoor van DNA: Prionics verwerft productlijn voor DNA-analyse in strafrechtelijke onderzoeken 03/03/2009 15:15

PR Newswire

ZÜRICH, March 3 /PRNewswire/ -- Prionics, wereldleider op het gebied van diagnostische producten voor vee en pluimvee, heeft zijn analyse-apparatuurreeks uitgebreid met de overname van forensiX. De forensiX-productlijn biedt een eenvoudige en uiterst betrouwbare oplossing voor het nemen van DNA-monsters voor gebruik in strafrechtelijke onderzoeken en andere toepassingen, met inbegrip van vaderschapstesten. In tegenstelling tot andere beschikbare DNA- analyseproducten, zijn forensiX-producten uniek in die zin, dat de monsters niet vooraf hoeven te worden gedroogd of ingevroren, en bij kamertemperatuur kunnen worden bewaard voor later gebruik.

Uit tv-series als CSI-Miami is het algemeen bekend dat DNA-analyse een van de belangrijkste instrumenten vormt voor gebruik in strafrechtelijke opsporingsprocedures. DNA-bewijs is in zeer kleine hoeveelheden traceerbaar en de professionele conservering van biologisch bewijs voor DNA-analyse kan doorslaggevend zijn bij het oplossen van strafzaken. Prionics forensiX- analyseproducten kunnen worden ingezet voor het nemen van allerlei soorten monsters, maar omdat zij voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen, zijn de producten vooral geschikt voor het nemen van nucleïnezuurmonsters, zoals DNA- monsters.

Effectieve conservering van monsters

forensiX-producten zijn op dit moment de beste oplossingen voor DNA- analyse op de markt, want ze maken een optimale monsterconservering mogelijk, onafhankelijk van het vervoer en de opslagvoorwaarden. Andere DNA- testproducten vereisen het vooraf drogen, een onmiddellijke analyse, en het overzetten van het DNA-monster op een papieren medium of in een koelcontainer. Prionics forensiX-pakketten bevatten al het analysemateriaal en gedetailleerde instructies voor het nemen van DNA-uitstrijkjes. Het forensiX-wattenstaafje wordt in een speciale kartonnen doos geplaatst, waarin het monster aan de lucht wordt gedroogd. Door het gebruik van de kartonnen doos kan het monster, onmiddellijk nadat het DNA-monster is genomen, worden verpakt, verzegeld en gelabeld. Het verzegelde monster wordt geconserveerd en kan bij kamertemperatuur worden vervoerd en bewaard zonder het vooraf te drogen of in te vriezen, tot aan het moment van de DNA-analyse. Door het monster in de bewaardoos continu te drogen, wordt een van de grootste risico's in de forensische analyse - verval van het DNA-materiaal - vermeden. Dankzij deze unieke opslagkenmerken worden forensiX-producten wereldwijd gebruikt door een groot aantal forensische instituten.

Productinnovaties

"Prionics is momenteel bezig met de uitbreiding van de bestaande forensiX-productlijn voor extra toepassingen, om zo te voldoen aan de behoeften van haar klanten", meldt de algemeen directeur van Prionics, Markus Moser. Een recent voorbeeld is het onlangs geïntroduceerde DNA- monsteropslagbuisje, dat werd ontwikkeld in samenwerking met dr. Harald Schneider van het Staatsbureau voor Crimineel Onderzoek in Hessen, Wiesbaden, Duitsland. "Het nieuwe uitstrijkjespakket voldoet op een unieke manier aan onze eisen voor het veiligstellen van bewijsmateriaal na een strafbaar feit", zegt Dr. Schneider. "Voor zover wij weten is er op de hele wereld geen vergelijkbaar product beschikbaar dat zo aansluit op onze behoeften."

De forensiX-productlijn werd voor het eerst ontwikkeld door swissforensix AG, een spin-off van het Instituut voor Forensische Geneeskunde van de Universiteit van Bern. De overname door Prionics, dat al een wereldleider is op het gebied van analyseapparatuur, breidt het productaanbod voor afbraakgevoelige sondes uit met mogelijkheden voor DNA-monsters.

Over Prionics

Prionics AG, gevestigd in Zürich, Zwitserland, is een toonaangevende leverancier van diagnostische middelen voor vee en pluimvee en een erkend expertisecentrum op het gebied van BSE en prionenziektes. Prionics werd opgericht in 1997 en doet onderzoek naar innovatieve diagnostische oplossingen voor de belangrijkste vee- en pluimveeziektes en brengt deze op de markt, waardoor het bedrijf aanzienlijk bijdraagt aan de bescherming van de gezondheid van de consument. Als winnaar van de Zwitserse economieprijs voor "Onderneming van het jaar" (2002) en de Europese Biotech Award voor "Excellence in Biotech Business" (2004), werd Prionics in 2006 genomineerd als 's werelds beste bedrijf op het gebied van veterinaire gezondheid.