D66 dinsdag 3 maart 2009

Waterschappen, belast singles niet onevenredig

D66-Kamerlid Boris van der Ham is geschrokken van de forse stijging van de waterschapsbelasting. Uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) blijkt dat gezinnen te maken krijgen met een kostenstijging van 5% en alleenstaanden zelfs 17% meer moeten betalen.

Ideologische voorkeur

Van der Ham: ``D66 waakt ervoor dat de alleenstaanden onevenredig worden belast. De overheid moet geen oordeel hebben over de leefvorm van mensen. Waterschappen moeten wel heel goede redenen hebben om alleenstaanden zwaarder te belasten dan gezinnen. De ideologische voorkeur van bestuurders mag hierbij geen rol spelen."

Onevenwichtige verdeling van de lasten

Van der Ham vraagt minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) te onderzoeken of de waterschappen zich wel houden aan de wet met deze belastingverhoging. Van der Ham: "Lokale overheden mogen in principe geen inkomenspolitiek voeren. Als alleenstaanden nu meer water gebruiken dan gezinnen zou ik me nog iets bij dit onderscheid kunnen voorstellen, maar dat ligt niet voor de hand. Ik hoop dat de minister mij kan uitleggen wat hier aan de hand is.``