ABVAKABO FNV

Ik meld agressie en geweld

Afgelopen vrijdag is onze site http://www.ikmeldagressie.nl de lucht in gegaan. Eigenlijk is het natuurlijk te triest voor woorden dat je als bond zo'n site de lucht in moet laten gaan, maar het is helaas niet anders.

Geweld tegen werkers in de publieke sector is aan de orde van de dag en is volstrekt onaanvaardbaar. Ik gebruik normaal gesproken niet zo gauw het woord onaanvaardbaar, maar in dit verband is een ander woord niet op zijn plaats.

Om die reden is onze bond een campagne begonnen. Het initiatief is gestart bij onze collega's Ruud Kuin en Bert de Haas die vanuit het ambulancevervoer en stadsvervoer hiermee werden geconfronteerd. Maar ook allerlei andere sectoren in de bond, zoals jeugdhulpverlening en de gezondheidszorg hebben aangehaakt.

De site is niet zozeer bedoeld om je concrete ervaring te melden. Natuurlijk is dat belangrijk, maar dat moet je vooral bij de werkgever melden, want alleen dan kunnen wij de werkgever aanspreken en is dat de enige manier om tot een structurele aanpak te komen. Via de site willen we niet alleen horen wat jou overkomen is, maar ook wat je werkgever er aan doet en wat volgens jou de beste aanpak is om het probleem op te lossen.

Je kunt via de site de enquête invullen maar ook met ons bellen op 18 maart aanstaande tussen 9.00 en 21.00 uur met 079 3536140.

Ik roep iedereen die met agressie op de werkplek te maken heeft gehad op om zich te melden, want de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken wij in besprekingen met werkgevers om tot oplossingen te komen.

En er is nog meer. Op 6 april is er een landelijke actiedag om er bij stil te staan dat werknemers uit de publieke sector op een normale manier hun werk moeten kunnen doen. En daarna... zal er meer volgen. Want een ding is zeker, onze bond zegt nee tegen agressie en geweld op de werkplek.