Gemeente Urk

2008 goed jaar voor gemeentelijke havenexploitatie

Het jaar 2008 is een goed jaar geweest voor de exploitatie van de havens en de IJsselmeervisafslag Urk. Niet alleen heeft de IJsselmeervisafslag Urk voor het eerst het boekjaar afgesloten met een positief saldo, ook de exploitatie van de havens blijkt over 2008 voordeliger uit te vallen dan vooraf gedacht. Waar in de begroting van de gemeente Urk werd uitgegaan van een tekort van 92.000 voor de exploitatie, daar komt het resultaat nu uit op een tekort van ruim 46.000. Dit komt neer op een resultaatverbetering van 50%.

Het jaar 2008 is voor de havendienst het jaar van de forse toename van het gebruik van de haven. Zowel in de werkhaven als in de recreatieve havens is een stijgend aantal gebruikers. Als gevolg hiervan is er behoorlijk meer havengeld binnengekomen dan verwacht. De realisatie van de extra ligplaatsen draagt hier behoorlijk aan bij. De toename van de drukte in de haven, leidt er toe dat het steeds meer passen en meten wordt voor de havenmeesters om iedereen een plek te geven. Bijkomend positief effect van deze drukte is dat de haven ook in economisch opzicht een steeds belangrijkere functie gaat vervullen.

Op verzoek van de gemeenteraad heeft het College van Burgemeester en Wethouders in 2008 een aantal wijzigingen doorgevoerd in de bedrijfsvoering binnen de havens. Dit alles gericht op het verhogen van de inkomsten en het saneren van kosten door efficiency. Na afsluiting van de jaarstukken kan gesteld worden dat het resultaat van zowel de havens als de IJsselmeervisafslag Urk fors verbeterd is.

Verantwoordelijk wethouder Klaas Kramer toont zich namens het College zeer tevreden met de tot nu toe bereikte resultaten. Tegelijkertijd geeft hij aan dat er nog steeds sprake is van een tekort op de exploitatie. We blijven er aan werken om de exploitatie kostendekkend te krijgen. De eerste stappen zijn gezet. We hebben nog enkele stappen te gaan.