Windpark 75 km uit de kust: aanvraag RWE geaccepteerd

03/03/2009 15:57

RWE Energy Nederland N.V.


- Met 300 megawatt (MW) het grootste windpark tot nu toe in Nederland


- Meest ver uit de kust gelegen windpark in Nederland


- Vergevorderde plannen RWE in Europa voor offshore windenergie

Rijkswaterstaat heeft de vergunningaanvraag van RWE voor het offshore windpark Tromp Binnen geaccepteerd. Dit zogeheten 'farshore' windpark moet 75 kilometer uit de kust ter hoogte van Callantsoog verrijzen. Met een capaciteit van 300 MW is Tromp Binnen het grootste offshore windpark tot nu toe.

In Europa heeft RWE vergevorderde plannen voor offshore windparken. Vooral in Engeland is RWE sterk vertegenwoordigd. In Nederland verwerft RWE nu exclusief recht op een locatie voor haar windpark in de Noordzee. Tromp Binnen is tot nu toe het grootste en verste park van alle vergunningaanvragen in Nederland. Het zal bestaan uit 59 windmolens met een innovatieve voetfundering en een verzamelstation met een geplande connectie op land bij Velsen-Noord. Totaal zijn 17 vergunningaanvragen voor windparken ingediend. Tot nog toe hebben slechts 2 een vergunning ontvangen. In november dit jaar zal duidelijk zijn aan welke andere windparken Rijkswaterstaat definitief een vergunning verleent.

RWE heeft op het gebied van duurzame energie heldere doelstellingen bepaald. In 2012 moet 4500 MW duurzame productiecapaciteit in bedrijf of in aanbouw zijn. Op basis hiervan wil RWE in 2013

15.000 GWh electriciteit produceren en in 2020 een productiecapaciteit hebben van meer dan 10.000 MW. Om deze doelstellingen te realiseren investeert RWE jaarlijks minimaal één miljard euro in Europa. Voor offshore windenergie zijn grote projecten aangekondigd, waaronder het windpark Innogy

Nordsee 1 met 1000 MW voor de kust van het Duitse eiland Juist en het windpark Gwynt y M(oo)r met 750 MW voor de kust van Noord-Wales. Voor de kust van Wales zal RWE naast het bestaande windpark North Hoyle van 60 MW dit jaar ook een tweede park bouwen van 90 MW met de naam 'Rhyl Flats'. Begin november 2008 heeft RWE Innogy, het bedrijf binnen RWE dat zich bezig houdt met duurzame energie, 50% aandeel verkregen in het windpark Greater Gabbard. Dit park moet in 2011 beschikken over een capaciteit van 500 MW.