Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden geeft Katshaar Zuivel ruimte voor uitbreiding onder voorwaarden

De gemeente Coevorden staat in principe positief ten opzichte van de uitbreidingsplannen van zuivelboerderij Katshaar Zuivel in Coevorden, maar stelt hieraan wel grenzen. Zo verleent de gemeente alleen vergunning voor de uitbreiding als ook een milieuvergunning op basis van de Wet Milieubeheer kan worden verleend. Daarbij houdt de gemeente vast aan de grens van maximaal 55 miljoen liter melkproductie per jaar. Verder gaat de gemeente alleen akkoord met een biovergistingsinstallatie op `boerderijniveau', dat wil zeggen dat alleen co-substraten van Katshaar Zuivel vergist mogen worden.

Katshaar Zuivel, gevestigd aan de Vlieghuis Europaweg in Coevorden, heeft twee basisgedachten voor haar uitbreidingsplannen. Het bedrijf wil het productieproces zo duurzaam mogelijk maken en daarnaast streeft zij naar een ruimtelijke inpassing van de bedrijfsgebouwen die het best past in het kwetsbare beekdallandschap van het Schoonebekerdiep en de oud Saksische omgeving. De zuivelboerderij heeft hiervoor door een adviesbureau een ruimtelijke visie laten opstellen. Daarbij wordt een relatie gelegd tussen veehouderij, energieopwekking, melkverwerking en toeristische activiteiten. De uitbreiding bestaat uit de bouw van een waterzuiveringsinstallatie, een biovergistingsinstallatie en het vergroten van de productie.

Zorgvuldig

Gezien de grootte van het bedrijf en de ligging wil de gemeente Coevorden uiterst zorgvuldig omgaan met de uitbreiding. Ook de provincie Drenthe is hierbij betrokken. Het college stelt de maximale grens op een productie van 55 miljoen liters melk per jaar (nu 20-25 miljoen liters per jaar). Tot deze grens houdt het college van B en W de bevoegdheid voor vergunningverlening op basis van de Wet Milieubeheer, daarboven wordt de provincie de vergunningverlener. Het college is van mening dat 55 miljoen liters productie het maximaal haalbare is op de locatie aan de Vlieghuis Europaweg met het oog op de voorgenomen bouwactiviteiten en de verkeersbewegingen die hiervan het gevolg zijn. De grenzen van wat ruimtelijk toelaatbaar is, worden anders overschreden.

Biovergister

Inmiddels is voor de bouw van waterzuivering een bouwaanvraag ingediend. Deze wordt meegenomen in de noodzakelijke bestemmingsplanprocedure die nu zal worden opgestart. De biovergistingsinstallatie is een nieuw bedrijfsonderdeel voor de Katshaar. Om het bedrijf niet nog grootschaliger te laten worden, heeft het college besloten alleen in te stemmen met een biovergister op `boerderijniveau', dus alleen voor de eigen bedrijfsvoering.