Gemeente Dongeradeel


Zelfstandig met financiële problemen?

Als u een gevestigde zelfstandige bent en u tijdelijke financiële problemen hebt kunt u een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). U kunt dan in aanmerking komen voor een tijdelijke uitkering voor levensonderhoud en/of een geldlening voor bedrijfskapitaal.

Voorwaarden

Als u in aanmerking wilt komen voor financiële steun op grond van het Bbz moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
* het bedrijf moet na de bijstandsverlening levensvatbaar zijn. Dit wil zeggen dat uw inkomen uit het bedrijf (eventueel met andere inkomsten) voldoende oplevert voor u en uw gezin en voor de instandhouding van het bedrijf;

* u moet ten minste 1.225 uren per jaar in uw bedrijf werken;
* financiële hulp via een commerciële bank of borgstellingsfonds is niet meer mogelijk.

Uitkering voor levensonderhoud

Als u door tijdelijke inkomensproblemen niet in uw levensonderhoud kunt voorzien kunt u een periodieke uitkering aanvragen. Deze uitkering vult uw eigen inkomen aan tot de bijstandsnorm. De uitkering duurt maximaal twaalf maanden, en kan onder voorwaarden tot 24 maanden worden verlengd. De uitkering is een renteloze lening. Na afloop van de uitkering bekijkt de gemeente of u een deel van de lening moet terugbetalen.

Bedrijfskapitaal

Als het voortbestaan van uw bedrijf gevaar loopt kunt u in aanmerking komen voor bedrijfskapitaal in de vorm van een rentedragende geldlening. Het maximale bedrag dat u kunt lenen is 178.019 euro. De rente bedraagt 7%. U moet de lening binnen tien jaar terugbetalen. Onder voorwaarden kan een deel van de lening worden kwijtgescholden.

Meer informatie

De gemeente Dantumadiel/Dongeradeel is sinds 2005 aangesloten bij het Bureau Zelfstandigen Fryslân(BZF).

Het BZF heeft op werkdagen op afspraak spreekuur bij de Kamer van Koophandel. U kunt bellen voor een afspraak: (058) 233 8135.

Meer informatie over het Bbz kunt u vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De genoemde bedragen en percentages gelden per 1 januari 2009.