Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district

Oosterhout, 03-03-2009

Politie ontruimt wietplantages in Raamsdonksveer en Dongen

RAAMSDONKSVEER / DONGEN: Het hennepteam van politie in het district Oosterhout heeft op dinsdag 3 maart februari 2009 in Dongen en Raamsdonksveer hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld.

Op de eerste verdieping en de zolder van een huurwoning aan de Schapendonk in Raamsdonksveer was wietplantage gevestigd. De politie kwam deze kwekerij op het spoor op basis van anonieme tips via de meldlijn -M- (0800-7000). Bovendien waren in 2005, 2006 en 2008 op hetzelfde adres ook al softdrugs gevonden. De kwekerij bestond uit 351 hennepplanten. Er was fraude gepleegd met de elektrische installatie door de stroom buiten de meten om aan te sluiten, zo stelden
medewerkers van Essent vast. Dit was reden om het pand volledig af te sluiten van elektriciteit. De politie arresteerde de twee bewoners Een man van 39-jaar en een vrouw van jaar. Zij worden verdacht van overtreding van de Opiumwet en diefstal van stroom.

Agenten gingen ook een woning binnen op de Paul van Ostayenstraat in Dongen binnen.
Het vermoeden van de teelt van hennep kwam voort uit het feit dat het pand feitelijk niet bewoond werd en de gordijnen op de bovenverdieping permanent dicht waren. Na sneeuwval was dit de enige woning waarop de sneeuw niet bleef liggen, terwijl de andere daken wit bleven.
Warmtemetingen gaven een aanzienlijk hoger temperatuur aan. In drie slaapkamers werden hennepkwekerij aangetroffen. Twee plantages (ieder bestaande uit 117 planten waren net geoogst. Een derde slaapkamer stond nog vol met 288 hennepplanten. De stroom voor de wietplantage werd door diefstal verkregen. Er was niemand in de woning aanwezig en er zijn dan ook nog geen aanhoudingen verricht.

De politie liet de beide kwekerijen door een gespecialiseerd bedrijf ontmantelen, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering vooraf eerst bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. Deze plantages veroorzaken vaak stankoverlast, leveren brandgevaar op en bovendien is er dikwijls een relatie met georganiseerde misdaad (geweld, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties).

Vermeende fietsendiefstal blijkt 'grapje'

DONGEN: De politie heeft maandagmiddag 2 maart vier minderjarigen opgepakt op verdenking van fietsendiefstal. Uiteindelijk bleek het om baldadig gedrag te gaan.

Rond 15.15 uur meldde een getuige dat het viertal bezig was met het stelen van een fiets aan de Hoge Ham. Het zou gaan om een groene damesfiets (oma-model). Aan de hand van de opgegeven signalement troffen agenten de drie jongens. De vierde jongen was er inmiddels vandoor gegaan. Ook de omschreven fiets werd aangetroffen. Het trio moest mee naar het politiebureau voor nader onderzoek. Ook de vierde verdachte werd ontboden in het politiebureau. Bij het verhoor bleek dat het niet ging om een diefstal poging maar om baldadig gedrag. Ze hadden aan een fiets van een meisje staan rommelen en de tweewieler daarbij voor de grap op zijn kop gezet. Kennelijk hadden getuigen dit voor een diefstal poging aangezien. Na verhoor zijn de minderjarigen aan hun ouders overgedragen. Het ging om 3 jongens van 14 jaar en een jongen van 15 jaar, allen afkomstig uit Dongen.
In overleg met het Openbaar Ministerie wordt bekeken of de knullen al dan niet een straf krijgen voor hun gedrag.