Senternovem

03-03-2009 | De Eerste Kamer aanvaardt Warmtewet

Onlangs heeft de Eerste Kamer de Warmtewet aangenomen. De initiatiefnemer van deze wet, Tweede Kamerlid Ten Hoopen (CDA) verdedigde samen met Tweede Kamerlid, Samson (PvdA) de Warmtewet. Zes jaar lang hebben zij zich ingezet om deze in werking te laten treden.

Bescherming tegen hoge prijzen
In de Warmtewet is geregeld dat energiebedrijven voor hun restwarmte, die in stadsverwarming gebruikt wordt, geen hogere prijs mogen vragen dan voor stoken met gas betaald wordt, het zogenaamde Niet Meer Dan Anders-principe. In de Warmtewet is ook vastgelegd dat restwarmte zoveel mogelijk hergebruikt moet worden. Naast gebruik van restwarmte afkomstig van elektriciteitscentrales en industrie heeft de wet ook betrekking op warmtevoorzieningen zoals warmtepomp- en WarmteKoudeOpslagprojecten. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken beloofde in de senaat de wet met voorrang te zullen uitvoeren en met de energiebedrijven in overleg te zullen treden.

Helaas voorzag de minister wel wat problemen. Zo zei zij geen geld op haar begroting te hebben voor de aanstelling van de ongeveer 19 fte's die bij de uitvoering van de wet door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) nodig zijn.

De NMa zal gaan aangeven wat de maximumprijzen mogen zijn bij stadsverwarming. Ook zal de NMa zich buigen over de vraag wat redelijke prijzen zijn. De initiatiefnemers verwachten dat gebruikers van stadsverwarming de afgelopen jaren teveel hebben betaald en dit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2007 terug kunnen vragen bij de energiebedrijven.